Vissza Email Link
Vajas tejfölös pogácsa tálalva

Vajas-tejfölös pogácsa

Íme itt a részletes recept a vajas-tejfölös pogácsa elkészítéséhez!
Az elkészítésére rá kell szánni az időt. Türelmesen várjuk meg a megadott idő leteltét, hogy élvezni tudjuk a pogácsa puhaságát.
ELŐKÉSZÍTÉS45 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Pihenőidő1 hour 10 minutes
ELKÉSZÍTÉS2 hours 15 minutes
FOGÁSElőétel, Uzsonna, Vacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 1 tepsi

Felszerelés

  • tál
  • nyújtófelület
  • nyújtófa
  • kés rácsozáshoz
  • kispohár szaggatáshoz
  • tepsi

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
  • 2 db tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
  • Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
  • Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
  • A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk.
  • Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük.
  • Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
  • Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
  • A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük.
  • Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.
    Vajas tejfölös pogácsa tálalva