A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Meghintjük egy evőkanál liszttel és állni hagyjuk kb. 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
Közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót a tojássárgával együtt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, az egészet összegyúrjuk, jól kidagasztjuk. Egynemű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ragad a tészta, adjunk hozzá még lisztet!
A tálat letakarjuk és a tésztát 20 percig kelesztjük, majd munkalapra borítjuk.
Kinyújtjuk és elkezdjük hajtogatni: középre hajtjuk a felső 1/3-át, majd az alsó 1/3-át, végül jobbról és balról is középre hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. A pogácsa hajtogatást még kétszer megismételjük.
Az utolsó, 1,5 cm vastagságú nyújtás után a tésztát egy éles késsel kétszer ellentétes irányban bevagdaljuk.
Én egy kispoharat használok a pogácsaszaggatáshoz. A szaggatáskor kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk egészen addig, míg el nem fogy a tésztánk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. Lekenjük tojásfehérjével és 10 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 180 fokra melegítjük. A megkelt vajas tejfölös pogácsákat pirosodásig sütjük.