Vissza Email Link
Bajor zsemle tepsiben

Bajor zsemle

ELŐKÉSZÍTÉS20 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS15 minutes
Pihenőidő1 hour
ELKÉSZÍTÉS1 hour 35 minutes
FOGÁSVacsora
KONYHANémet
ADAG 8 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 l víz főzéshez
  • 1 evőkanál szódabikarbóna főzéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet kimérjük egy keverőtálba, 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni 8-10 percig. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd az olajat.
  • Jól összegyúrjuk és ha összeállt a kenyértésztánk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy erőteljes kézmozdulatokkal addig gyömöszöljük a tésztát, míg az elválik a tál oldalától és a kezünktől is, valamint finom tapintásúvá válik. Ez eltarthat akár 10 percig is, de megéri ez a kis fáradság.
  • Ha jól kidagasztottuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtó felületre, kicsit átgyúrjuk és 8 részre osztjuk. Mindegyiket egy kicsit meggömbölyítjük és 10 percig letakarva pihentetjük.
  • Közben 1 l vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórunk 1 evőkanál szódabikarbónát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha felforrt a víz, egyenkét belemerítjük a zsömléket és 30 másodpercig víz alatt tartjuk, közben egyszer megfordítjuk. Ezután a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket éles késsel bevágjuk. Forró sütőben ropogósra sütjük.