Vissza Email Link
Hajtogatott tepertős pogácsa tányéron

Hajtogatott tepertős pogácsa

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
ELŐKÉSZÍTÉS30 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Pihenőidő2 hours 20 minutes
ELKÉSZÍTÉS3 hours 10 minutes
FOGÁSUzsonna
KONYHAHagyományos
ADAG 40 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg zsír
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg darált töpörtyű
  • 2 evőkanál fehér bor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojás kenéshez
  • bors

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy pici cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, majd pár percig hagyjuk felfutni.
  • Közben a többi hozzávalót a tepertő és a bors kivételével kimérjük egy tálba.
  • A felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy addig gyúrjuk erőteljesen, míg a tészta el nem válik a kezünktől és a tál falától.
  • Ezután letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
  • Kinyújtjuk és rásimítjuk a tepertőt, ízlés szerint borsozzuk.
  • Jön a hajtogatás: középre hajtjuk fentről, alulról és két oldalról. Ismét letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Újra kinyújtjuk, hajtogatjuk, kelesztjük. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ne sajnáljuk rá az időt, mert a sok hajtogatástól lesz szép leveles a pogácsánk.
  • Az utolsó nyújtás után egy éles késsel berácsozzuk a tésztát és egy kiszúró vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  • Egy felvert tojással megkenjük és addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  • Majd pirosodásig sütjük a hajtogatott tepertős pogácsákat.
    Hajtogatott tepertős pogácsa tányéron