Vissza Email Link
Fonott kalács egyenesen a sütőből

Fonott kalács recept

ELŐKÉSZÍTÉS30 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS25 minutes
Pihenőidő1 hour 45 minutes
ELKÉSZÍTÉS2 hours 40 minutes
FOGÁSElőétel, Reggeli
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 55 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 6 g vaj
  • 1,5 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dk élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárga
  • csipetnyi
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás kenéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk, egy kiskanál cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, rászórunk egy kanál lisztet és hagyjuk felfutni.
  • Közben az olaj kivételével kimérjük a hozzávalókat. A felfutott élesztőt hozzáöntjük és összedolgozzuk.
  • Amikor a tészta összeállt elkezdjük dagasztani. Ezt nem szabad elkapkodni, eltart 8-10 percig. Először nagyon ragad a tésztánk, de dolgozzunk kitartóan tovább! Amikor már kezd sima lenni a tészta, fokozatosan adjuk hozzá az olajat és jól dolgozzuk bele. Ha már sem az edény falához, sem a kezünkhöz nem ragad a tészta, elkészültünk a dagasztással. Letakarva duplájára kelesztjük.
  • A sütőt 50 fokra előmelegítjük.
  • Egy nyújtó felületen három részre osztjuk a megkelt tésztát és egyenként kb. 30 centis hosszú rudakat sodrunk, majd ezeket összefonjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és már rakhatjuk is a sütőbe 45 percre egy újabb kelesztésre. Ha szépen megkelt, felvert tojással megkenjük és 180 fokon barnára sütjük.