Vissza Email Link
Császárzsemle megsütve

Császárzsemle

Íme itt a részletes recept a császárzsemle elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS25 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Pihenőidő1 hour 25 minutes
ELKÉSZÍTÉS2 hours 10 minutes
FOGÁSEbéd, Reggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHAOsztrák
ADAG 12 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • mák szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat.
  • Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni.
  • Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. – Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát.
  • 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  • Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.

Jöhet a császárzsemle formázása

  • Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból.
  • Majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
  • A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre.
  • A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
    Császárzsemle megsütve