A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük.
Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nem túl vékony cikkekre vágjuk. Meglocsoljuk citromlével, egy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral, fahéjjal.
Majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt félpuhára főzzük.
Leszűrjük a vizet és hagyjuk kihűlni.
A tésztát elég aznap elkészítenünk.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, a pici sót és végül a tejet.
Alaposan összegyúrjuk, ami nem könnyű, mert egy kemény tésztával dolgozunk. De ennek ilyennek kell lenni.
Ha kész a sima tésztánk, cipót formázunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 180 fokra melegítjük.
Fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát lisztezett felületen és egy nagyobb pogácsaszaggatóval (én egy vizes pohárral) köröket szaggatunk. (Én ezeket sodrófával még egy kicsit elnyújtom.)
Mindegyik közepére teszünk az almából, majd félbehajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk és mehet a tepsibe.
Míg sül, egy tálban összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral. A kész hókifliket még melegen megforgatjuk ebben a cukorban.