Vissza Email Link
2 darab fehér kenyér

Fehér kenyér

ELŐKÉSZÍTÉS15 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Pihenőidő1 hour
ELKÉSZÍTÉS1 hour 35 minutes
FOGÁSVacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg méz
  • 3 dkg
  • 6 dl víz

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd rácsorgatjuk a mézet. Végül fokozatosan hozzáöntjük a vizet.
  • Elkezdjük az egészet összegyúrni. Ez egy kemény fizikai munka, de felfoghatod edzésnek is. Szóval, alaposan összegyúrjuk a tésztát és elkezdjük dagasztani. Erőteljes mozdulatokkal addig kell a tésztánkat gyömöszölni, míg el nem válik a tál oldalától és az ujjainktól és már izzadunk közben, és már le akar szakadni a vállunk. Ezzel kb. 10 perc alatt megvagyunk.
  • Ekkor a tál alját picit belisztezzük, belehelyezzük a kenyértésztánkat, szintén meghintjük liszttel, letakarjuk és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha megkelt, én elfelezem a tésztát és két kenyeret formázok belőle.  A sütőt előmelegítem 200 fokra, a kenyereket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, tetejüket késsel 3-szor bevagdosom. Addig kelesztem, míg a sütő bemelegszik, majd szép barnára sütöm.