Vissza Email Link
Mákos tészta tányéron

Mákos tészta

ELŐKÉSZÍTÉS1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS15 minutes
Pihenőidő15 minutes
ELKÉSZÍTÉS1 hour 30 minutes
FOGÁSEbéd
KONYHAHagyományos
ADAG 2 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 1 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • víz
  • darált mák
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  • Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ez egy kicsit fárasztó folyamat, de minél kitartóbbak vagyunk, annál finomabb lesz a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük.
  • Ezután 4 részre vágjuk a tésztát, jól belisztezzük és egyenként kezdjük minél vékonyabbra kinyújtani. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  • Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  • A megfőtt tésztát ízlés szerint darált mákkal és porcukorral ízesítjük.