Vissza Email Link
Cukros briós recept

Cukros briós recept

ELŐKÉSZÍTÉS35 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS25 minutes
Pihenőidő55 minutes
ELKÉSZÍTÉS1 hour 55 minutes
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 9 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 45 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor + a szóráshoz
  • 2 db tojás
  • 1 db tojás kenéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, amit egy pár percig pihentetünk, míg felfut.
  • Összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, beleütjük a tojást, ráöntjük az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk miközben a kihűlt vajat fokozatosan hozzáadagoljuk. Először soknak tűnik a vaj, de dagasztás közben a tészta felszívja. Nagyon lágy tésztát kapunk, amit addig dagasztunk, míg szép sima és fényes nem lesz. Dagasztás után letakarjuk és duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát egy nyújtófelületen még egyszer átgyúrunk és 9-12 részre osztjuk. Mindegyiket gombóccá formázzuk, majd egyenként kb. 25 centis hurkákká sodrunk. A hurka egyik végét 3 ujjunkkal megfogjuk és feltekerjük.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A sütőt 180 fokra állítjuk és rögtön be is rakjuk a briósokat a hideg sütőbe. Ott kelnek, míg a sütő bemelegszik. A megkelt briósokat sütés előtt kivesszük a sütőből, a felvert tojással megkenjük és megszórjuk cukorral. Visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.