10dkgmag (napraforgó-, tök-, len-, szezámmag)ízlés szerinti, akár vegyesen is
ELKÉSZÍTÉS
Kovász elkészítése:
Először összekeverjük a kovász hozzávalóit.
Majd letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. Ez függ a konyha hőmérsékletétől, lehet tovább is érlelni a kovászt. Látni fogjuk, hogy szépen elindult a gázképződés, a kovászban hólyagok keletkeznek.
Kovászos kenyér elkészítése:
A kész kovászhoz adjuk a kenyér többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
Letakarjuk a kenyér tésztáját és kb. 30 percig pihentetjük.
Ezután ismét átgyúrjuk egy-két mozdulattal.
Megint letakarjuk és újabb fél óráig kelesztjük.
Ezt követi a kenyerünk cipóvá formálása, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Duplájára kelesztjük, a tetejét egy éles késsel bevágjuk.
Hideg sütőbe tesszük, így még aközben is kelhet, míg a sütő fölmelegszik 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Most már csak meg kell várnunk, hogy a kovászos kenyerünk ropogósra süljön.