Vissza Email Link
Gyökérkenyér felvágva

Gyökérkenyér

A gyökérkenyér elkészítése időigényes és többször kell vele foglalkozni. Ezért akkorra érdemes időzíteni az elkészítését, amikor valóban rá tudsz szánni hosszabb időt is.
ELŐKÉSZÍTÉS10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Kelesztés5 hours 15 minutes
ELKÉSZÍTÉS5 hours 45 minutes
FOGÁSReggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 4 adag

HOZZÁVALÓK
  

Kovász hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Gyökérkenyér többi hozzávalói:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál joghurt

ELKÉSZÍTÉS
 

Kovász elkészítése:

  • A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
  • Letakarva 4 órát kelesztjük. (A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a tésztánkban.)
    Házi kovász egy tálban

Gyökérkenyér folytatásának lépései:

  • A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
  • A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
  • Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
  • Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
  • Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
  • Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.
    Páros gyökérkenyér megsülve