Vissza
Email Link
Nyomtatás
Recept képpel
Instrukciós képek
Smaller
Normal
Larger
Gyökérkenyér
A gyökérkenyér elkészítése időigényes és többször kell vele foglalkozni. Ezért akkorra érdemes időzíteni az elkészítését, amikor valóban rá tudsz szánni hosszabb időt is.
Recept Nyomtatása
Pin Recept
ELŐKÉSZÍTÉS
10
minutes
perc
SÜTÉS/FŐZÉS
20
minutes
perc
Kelesztés
5
hours
óra
15
minutes
perc
ELKÉSZÍTÉS
5
hours
óra
45
minutes
perc
FOGÁS
Reggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHA
Hagyományos
ADAG
4
adag
HOZZÁVALÓK
Kovász hozzávalói:
30
dkg
finomliszt
1
dkg
élesztő
3
dl
víz
Gyökérkenyér többi hozzávalói:
20
dkg
teljes kiőrlésű rozsliszt
vagy tönkölyliszt
10
dkg
finomliszt
2
teáskanál
só
2
evőkanál
olaj
3
evőkanál
joghurt
ELKÉSZÍTÉS
Kovász elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
Letakarva 4 órát kelesztjük.
(A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a tésztánkban.)
Gyökérkenyér folytatásának lépései:
A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.