Press "Enter" to skip to content

Gyökérkenyér


Gyökérkenyér felvágva

Nincs jobb érzés, amikor a friss kenyér illata bejárja az otthonod. Igaz, a gyökérkenyér sütése kicsit időigényes, viszont az eredmény minden percét megéri. Érdemes mindig olyan időpontot választani, amikor hosszabb ideig ráérsz. De a végeredmény egy különleges, nem mindennapi kenyér, aminek az íze és az illata mindenkit magával ragad. Próbáld ki!

hirdetés

Gyökérkenyér recept

A kovász elkészítésével kezdünk:

  1. A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
  2. Letakarva 4 órát kelesztjük. (A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a kovászban.)

Most jöhet a gyökérkenyér folytatása:

  1. A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
  2. A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
  4. Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
  5. Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.
Gyökérkenyér felvágva
Gyökérkenyér felvágva
hirdetés
Gyökérkenyér felvágva

Gyökérkenyér

A gyökérkenyér elkészítése időigényes és többször kell vele foglalkozni. Ezért akkorra érdemes időzíteni az elkészítését, amikor valóban rá tudsz szánni hosszabb időt is.
ELŐKÉSZÍTÉS10 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Kelesztés5 hours 15 minutes
ELKÉSZÍTÉS5 hours 45 minutes
FOGÁSReggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 4 adag

HOZZÁVALÓK
  

Kovász hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Gyökérkenyér többi hozzávalói:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál joghurt

ELKÉSZÍTÉS
 

Kovász elkészítése:

  • A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
  • Letakarva 4 órát kelesztjük. (A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a tésztánkban.)

Gyökérkenyér folytatásának lépései:

  • A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
  • A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
  • Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
  • Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
  • Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
  • Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.
hirdetés

Plusz tippek a gyökérkenyér elkészítéséhez

  1. TIPP: Pontosan számold ki és tervezd be, hogy mikor szeretnéd elkészíteni a gyökérkenyeret. Mivel 5-6 óra ennek a kenyérnek az elkészítési ideje.
  2. TIPP: A kovász akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk benne. Lehet tovább is pihentetni, ha még kevésnek találjuk a buborékok számát.

Még több finom kenyér!

Ha szeretnél még hasonlóan finom kenyeret elkészíteni, mint a gyökérkenyér, akkor tudok neked még javasolni néhány nagyon finom kenyeret:

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Gyökérkenyér jellemzői

"Gyökérkenyér" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>