Nincs jobb érzés, amikor a friss kenyér illata bejárja az otthonod. Igaz, a gyökérkenyér sütése kicsit időigényes, viszont az eredmény minden percét megéri. Érdemes mindig olyan időpontot választani, amikor hosszabb ideig ráérsz. De a végeredmény egy különleges, nem mindennapi kenyér, aminek az íze és az illata mindenkit magával ragad. Próbáld ki!
hirdetés
Gyökérkenyér recept
A kovász elkészítésével kezdünk:
- A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
- Letakarva 4 órát kelesztjük. (A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a kovászban.)
Most jöhet a gyökérkenyér folytatása:
- A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
- A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
- Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
- Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
- Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.
hirdetés
Gyökérkenyér
A gyökérkenyér elkészítése időigényes és többször kell vele foglalkozni. Ezért akkorra érdemes időzíteni az elkészítését, amikor valóban rá tudsz szánni hosszabb időt is.
HOZZÁVALÓK
Kovász hozzávalói:
- 30 dkg finomliszt
- 1 dkg élesztő
- 3 dl víz
Gyökérkenyér többi hozzávalói:
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt vagy tönkölyliszt
- 10 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál joghurt
ELKÉSZÍTÉS
Kovász elkészítése:
- A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és kanállal alaposan elkeverjük.
- Letakarva 4 órát kelesztjük. (A kelesztés ideje lehet több is. Akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk a tésztánkban.)
Gyökérkenyér folytatásának lépései:
- A kész kovászunkhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan megdagasztjuk.
- A kenyértésztát letakarva 30 percig kelesztjük.
- Kelesztés után lisztezett felülezen átgyúrjuk, elfelezzük, kis cipót formázunk és letakarva ismét kelesztjük 15 percig.
- Ezután megformázzuk a két kenyeret: hosszúkás formára sodorjuk őket és ellentétes irányban megcsavarjuk, mintha vizes ruhát csavarnánk ki.
- Letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt és a megkelt gyökérkenyereket 200 fokon megsütjük.
hirdetés
Plusz tippek a gyökérkenyér elkészítéséhez
- TIPP: Pontosan számold ki és tervezd be, hogy mikor szeretnéd elkészíteni a gyökérkenyeret. Mivel 5-6 óra ennek a kenyérnek az elkészítési ideje.
- TIPP: A kovász akkor lesz jó, ha sok buborékot látunk benne. Lehet tovább is pihentetni, ha még kevésnek találjuk a buborékok számát.
Még több finom kenyér!
Ha szeretnél még hasonlóan finom kenyeret elkészíteni, mint a gyökérkenyér, akkor tudok neked még javasolni néhány nagyon finom kenyeret:
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Gyökérkenyér" Hozzászólások