Press "Enter" to skip to content

Mi a kovász?


Házi kovász egy tálban

Gondolom hallottál már a kovászról. De tudod is, hogy mi a kovász? Ha még nem, akkor most megtudhatod!

Mi a kovász?

A kovász nem más mint egy élőtészta amely, csak lisztet és vizet tartalmaz. Ennek a kettő hozzávalónak a keveredéséből indul meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása. És ezek kezdik el lebontani a lisztet. Tejsav erjedés is elkezdődik, ami a kenyerünk emészthetőségét segíti.

Házi kovász egy tálban
Mi a kovász?

Kovász tulajdonságai

A kovásznak nagyon sok hasznos tulajdonsága van. Köztük az, hogy a kovászos kenyér tovább eláll, mint egy élesztős kenyér. És jól lehet emészteni, nem okoz gyomorégést és felfúvódást, mint az élesztő.

A kovászolásnak a hátránya, hogy sok munka van vele és rengeteg időt vesz el. Sajnos ezért sem készítenek az emberek olyan gyakran kovászt.

 

Kovász készítése

A kovász készítésében időbeli eltérések lehetnek. A rövid kovász 4-5 óráig tart elkészíteni. A hosszú kovász használata több évig vagy akár egy életig is eltarthat.

A rövid kovász a hosszú kovásztól nem csak az elkészítési idejétől különbözik. Hanem az élettartamától is. A rövid kovászt egyből elfogyasztjuk. Míg a hosszú kovászból mindig elveszünk amikor sütünk és folyamatosan etetjük.

 

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Mi a kovász? jellemzői

"Mi a kovász?" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.