Gondolom hallottál már a kovászról. De tudod is, hogy mi a kovász? Ha még nem, akkor most megtudhatod!
Mi a kovász?
A kovász nem más mint egy élőtészta amely, csak lisztet és vizet tartalmaz. Ennek a kettő hozzávalónak a keveredéséből indul meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása. És ezek kezdik el lebontani a lisztet. Tejsav erjedés is elkezdődik, ami a kenyerünk emészthetőségét segíti.
Kovász tulajdonságai
A kovásznak nagyon sok hasznos tulajdonsága van. Köztük az, hogy a kovászos kenyér tovább eláll, mint egy élesztős kenyér. És jól lehet emészteni, nem okoz gyomorégést és felfúvódást, mint az élesztő.
A kovászolásnak a hátránya, hogy sok munka van vele és rengeteg időt vesz el. Sajnos ezért sem készítenek az emberek olyan gyakran kovászt.
Kovász készítése
A kovász készítésében időbeli eltérések lehetnek. A rövid kovász 4-5 óráig tart elkészíteni. A hosszú kovász használata több évig vagy akár egy életig is eltarthat.
A rövid kovász a hosszú kovásztól nem csak az elkészítési idejétől különbözik. Hanem az élettartamától is. A rövid kovászt egyből elfogyasztjuk. Míg a hosszú kovászból mindig elveszünk amikor sütünk és folyamatosan etetjük.
"Mi a kovász?" Hozzászólások