Mostanság egyre többen szeretnének kenyeret sütni. Ami egy nagyon szuper dolog. De felmerül a kérdés, hogy kovász vagy élesztő kerüljön a kenyérbe?
Kovász vagy élesztő kerüljön a kenyérbe?
Mindkettő nagyon jó kelesztési módszer. De nézzük meg külön-külön melyik mikor jó.
Kovász
A kovász egy élőtészta amely, csak lisztet és vizet tartalmaz. Ennek a kettő hozzávalónak a keveredéséből indul meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása. És ezek kezdik el lebontani a lisztet. Tejsav erjedés is elkezdődik, ami a kenyerünk emészthetőségét segíti. Ha szeretnél több mindent megtudni a kovászról. « Itt megtudod!
A kovászos kenyér hosszabb ideig áll el, mint egy élesztős kenyér. Jól lehet emészteni és nem okoz felfúvódást.
A kovászolásnak az a hátránya, hogy sok munka van vele és rengeteg időt vesz el.
Élesztő
Az élesztő viszont a kovász ellentéte. Az élesztővel sokkal gyorsabb megkeleszteni a tésztát. Az élesztő csak a tészta omlóságáért és puhaságáért felel.
Az élesztő hátránya, hogy okozhat felfúvódást és gyomorégést.
Kovászos és élesztős kenyerek
Mutatok pár kenyeret, ami biztosan tetszeni fog:
"Kovász vagy élesztő?" Hozzászólások