Press "Enter" to skip to content

Kovász vagy élesztő?


Kovász vagy élesztő?

Mostanság egyre többen szeretnének kenyeret sütni. Ami egy nagyon szuper dolog. De felmerül a kérdés, hogy kovász vagy élesztő kerüljön a kenyérbe?

Kovász vagy élesztő kerüljön a kenyérbe?

Mindkettő nagyon jó kelesztési módszer. De nézzük meg külön-külön melyik mikor jó.

 

Kovász

A kovász egy élőtészta amely, csak lisztet és vizet tartalmaz. Ennek a kettő hozzávalónak a keveredéséből indul meg az élesztőgombák és baktériumok elszaporodása. És ezek kezdik el lebontani a lisztet. Tejsav erjedés is elkezdődik, ami a kenyerünk emészthetőségét segíti. Ha szeretnél több mindent megtudni a kovászról. « Itt megtudod!

A kovászos kenyér hosszabb ideig áll el, mint egy élesztős kenyér. Jól lehet emészteni és nem okoz felfúvódást.

A kovászolásnak az a hátránya, hogy sok munka van vele és rengeteg időt vesz el.

Házi kovász egy tálban
Házi kovász a kovászos kenyérhez.

Élesztő

Az élesztő viszont a kovász ellentéte. Az élesztővel sokkal gyorsabb megkeleszteni a tésztát. Az élesztő csak a tészta omlóságáért és puhaságáért felel.

Az élesztő hátránya, hogy okozhat felfúvódást és gyomorégést.

Élesztő
Élesztő az élesztős kenyérhez.

Kovászos és élesztős kenyerek

Mutatok pár kenyeret, ami biztosan tetszeni fog:

 

Kovászalapú kenyerek:

Élesztőalapú kenyerek:

Kovász vagy élesztő?
Kovász vagy élesztő?

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kovász vagy élesztő? jellemzői

"Kovász vagy élesztő?" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.