Press "Enter" to skip to content

Rántás vagy habarás?


Rántás vagy habarás?

A magyar konyhában szívesen alkalmazunk valamilyen sűrítési módszert főzelékek készítésekor. A legismertebb a rántás és a habarás. De vajon melyiket válasszuk? Rántás vagy habarás kerüljön a főzelékbe? Lehet-e mindkettőt? Most kiderül!

Rántás vagy habarás készüljön?

Mindkettő nagyon jó sűrítési módszer. De nézzük meg külön-külön melyik mikor jó.

 

Rántás

rántás zsiradék és liszt keveréke. A pirítás miatt a liszt aranybarna színt kap és a zsiradék miatt az íze megváltozik. Ezáltal a rántás jellegzetes zamatot és színt ad a főzeléknek. Ezért nem szabad gyümölcs főzelékekbe rakni. Mivel a rántás nem passzol a gyümölcsök ízével. A rántás lehet zsírosabb és kevésbé zsíros, sűrű és híg, továbbá barna és fehér.

Rántás készítése
Rántás a főzelékhez.

Habarás

A habarás liszt, tejföl és főzelékleve keveréke. A főzeléklevét a hőkiegyenlítés érdekében tesszük a habarásba. Ezáltal elkerüljük, hogy a habarás becsomósodjon. A habarás szükséges mind a zöldségalapú, mind a gyümölcsalapú főzelékek sűrítéséhez.

Habarás tányérban
Habarás a főzelékhez.

Főzelékek habarással és rántással

Mutatok pár főzeléket, ami biztosan tetszeni fog:

 

Zöldségalapú főzelékek:

Gyümölcsalapú főzelékek:

Rántás vagy habarás?
Rántás vagy habarás?

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Rántás vagy habarás? jellemzői

"Rántás vagy habarás?" hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük