Press "Enter" to skip to content

Túrós lekváros pite


Túrós lekváros pite tányéron

Túrós-lekváros pite recept. Vendégek fogadására, családi összejövetelekre ajánlom, ezt a finom és igazán kiadós süteményt. Az elkészítése egy kicsit több időt vesz igénybe és jól megdolgoztat, de megéri a fáradozást. A túró, a lekvár, a hab nem engedi a tésztát megszáradni, már amennyiben nem fogy el azonnal.

Túrós-lekváros pite recept

  1. A tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Addig kimérjük a lisztet és a többi hozzávalót, a zsírt felolvasztjuk. Miután az élesztő felfutott, ezt is hozzákeverjük és fakanállal kezdjük összekeverni, a majd a zsír hozzáadásával jól fölverni.
  2. Nokedli sűrűségűnek kell lenni, ezért, ha szükséges, adjunk hozzá még tejet. Ez kemény fizikai munkát igényel, addig kell fakanállal verni, míg a tészta hólyagos nem lesz. Erőnlétünktől függően ez eltarthat 8-10 percig is. De kitartás! Meg lesz az eredménye: szép lesz a tésztánk, erősödik a karunk és a vállunk.
  3. Ha ezzel elkészültünk, egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntjük a tésztát és megpróbáljuk a tepsi széléig széthúzogatni. Fél órát kelesztjük a tepsiben. Ezalatt a túrót a cukorral és a 2 egész tojással összekeverjük, majd a megkelt tésztára simítjuk.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben félkészre sütjük. Ez nálam kb. 25-30 perc volt.
  5. Míg sül a tészta, a tojásfehérjét habbá fölverjük, közbe hozzáadjuk a cukrot. Amikor félig megsült a tésztánk, megkenjük lekvárral és rásimítjuk a habot. Visszatesszük a sütőbe, 150 fokra levesszük a hőfokot és színesedésig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Túrós lekváros pite tányéron
Egy nagyon finom túrós lekváros pite mindig jól tud esni.
Túrós lekváros pite tányéron

Túró lekáros pite

ELŐKÉSZÍTÉS45 perc
SÜTÉS/FŐZÉS40 perc
Pihenőidő30 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 55 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 25 szelet

HOZZÁVALÓK
  

Tészta hozzávalói:

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 tojássárga
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál olvasztott zsír
  • csipetnyi

Krém hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl lekvár
  • 4 tojásfehérje
  • 6 evőkanál cukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Addig kimérjük a lisztet és a többi hozzávalót, a zsírt felolvasztjuk. Miután az élesztő felfutott, ezt is hozzákeverjük és fakanállal kezdjük összekeverni, a majd a zsír hozzáadásával jól fölverni.
  • Nokedli sűrűségűnek kell lenni, ezért, ha szükséges, adjunk hozzá még tejet. Ez kemény fizikai munkát igényel, addig kell fakanállal verni, míg a tészta hólyagos nem lesz. Erőnlétünktől függően ez eltarthat 8-10 percig is. De kitartás! Meg lesz az eredménye: szép lesz a tésztánk, erősödik a karunk és a vállunk.
  • Ha ezzel elkészültünk, egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntjük a tésztát és megpróbáljuk a tepsi széléig széthúzogatni. Fél órát kelesztjük a tepsiben. Ezalatt a túrót a cukorral és a 2 egész tojással összekeverjük, majd a megkelt tésztára simítjuk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben félkészre sütjük. Ez nálam kb. 25-30 perc volt.
  • Míg sül a tészta, a tojásfehérjét habbá fölverjük, közbe hozzáadjuk a cukrot. Amikor félig megsült a tésztánk, megkenjük lekvárral és rásimítjuk a habot. Visszatesszük a sütőbe, 150 fokra levesszük a hőfokot és színesedésig sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Túrós lekváros pite jellemzői

Ha tetszett a recept vagy cikk kövess a Facebookon is!

"Túrós lekváros pite" hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük