A habkönnyű császármorzsa egyszerű és finom. Ennek az édességnek a neve is beszédes. Az egyik legenda szerint Sissi királynő kedvenc étele volt, a másik történet szerint a férj, Ferenc József találmánya ez a finomság. Az biztos, hogy Bécsből származik és az egész monarchiában gyorsan elterjedt. Mint minden jól bevált ételnek, ennek is többféle változata van. Nálunk ez a recept a legkedveltebb.
Habkönnyű császármorzsa recept
- A búzadarát és a lisztet összekeverjük és ráöntjük a tejet, jól összekavarjuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy a búzadaránk megdagadjon, megpuhuljon.
- A tojásfehérjét kemény habbá, a sárgáját a cukorral habosra verjük. Belereszeljük a citromot, hozzáöntjük a vaníliát.
- A cukros tojássárgához hozzákavarjuk a lisztes búzadarát, majd apránként óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. Laza mozdulatokkal elkeverjük. Közben a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a masszát 2-3 adagban beleöntjük, mintha palacsintát sütnénk, de most kb. 1 perc elteltével egy fakanállal elkezdjük falatnyi darabokra szaggatni, a serpenyőt rázogatni, hogy a tészta minden oldala megpiruljon.
- Tálaláskor a habkönnyű császármorzsát meglocsoljuk lekvárral és meghintjük porcukorral.

Habkönnyű császármorzsa
HOZZÁVALÓK
- 15 dkg búzadara
- 7 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- lekvár
- porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- A búzadarát és a lisztet összekeverjük és ráöntjük a tejet, jól összekavarjuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy a búzadaránk megdagadjon, megpuhuljon.
- A tojásfehérjét kemény habbá, a sárgáját a cukorral habosra verjük. Belereszeljük a citromot, hozzáöntjük a vaníliát.
- A cukros tojássárgához hozzákavarjuk a lisztes búzadarát, majd apránként óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. Laza mozdulatokkal elkeverjük.
- De most kb. 1 perc elteltével egy fakanállal elkezdjük falatnyi darabokra szaggatni, a serpenyőt rázogatni, hogy a császármorzsa tészta minden oldala megpiruljon.
- Tálaláskor a császármorzsát meglocsoljuk lekvárral és meghintjük porcukorral.
Ha bővebben érdekel a császármorzsa története, akkor itt többet tudhatsz meg róla: Császármorzsa eredete
Jó étvágyat kívánok!
További császármorzsa receptek
Íme itt van még néhány császármorzsa recept különlegesség, ha másfajta császármorzsát is el szeretnél készíteni:
- Eredeti császármorzsa »
- Császármorzsa sütőben »
"Habkönnyű császármorzsa" Hozzászólások