A császármorzsa eredete egészen az Osztrák–Magyar Monarchia idejére vezethető vissza. Mivel a bécsi konyha egyik legismertebb desszertje volt, és még ma is nagyon népszerű étel a császármorzsa.
A császármorzsa elnevezései
A császármorzsa, más néven daramorzsa egy osztrák eredetű sült tésztadesszert. A császármorzsa főképp palacsintatésztához hasonlít, amit a serpenyőben, sütésközben összekevernek és így különböző méretű morzsák keletkeznek.
A császármorzsa több néven is ismert édesség. A császármorzsa másik ismert magyar neve a daramorzsa, de szokták még többféleképpen hívni: smarni, kaiser smarni, porozinkó, grízsmarni, és németül: Kaiserschmarrn.
A császármorzsa eredete
Kettő legendát ismerünk a császármorzsa eredetére.
- Az egyik császármorzsa eredete szerint Sissi, azaz Erzsébet magyar királyné udvari főszakácsa készítette el először a császári pár számára.
- Az másik császármorzsa eredete szerint maga az Osztrák–Magyar Monarchia császárának, Ferenc Józsefnek a találmánya a császármorzsa. A császármorzsa eredeti nevét valóban a császárról kapta (Kaiserschmarrn), amely szószerinti fordításban császármorzsát jelent.
Császármorzsa receptek
Íme néhány nagyon finom császármorzsa recept, ha most kedved kaptál a császármorzsa elkészítéshez.
- Habkönnyű császármorzsa »
- Eredeti császármorzsa »
- Császármorzsa sütőben »
"Császármorzsa eredete" Hozzászólások