Press "Enter" to skip to content

Fasírt eredete


A fasírt eredete

A fasírt eredete egészen az ókorba vezethető vissza. Mivel már az ókorban is ismert volt a fűszeres vagdalthúsból készült étel.

hirdetés

A fasírt különleges tudnivalói

A fasírt a magyarok egyik legtöbbszőr fogyasztott húsétele. A fasírtot más néven fasírozott-nak vagy vagdalt-nak is szokták nevezni. A fasírt fűszerekkel, tojással és vízben áztatott zsemlével egybegyúrt darált sertéshús. Ezekből kisebb-nagyobb húspogácsákat formázunk. Esetenként még főtt tojást is helyezhetünk bele, ezt az egybefasírtnál szokás csinálni.

A fasírtot főleg olajban vagy zsírban szokták sütni. A kísérletezőknél előfordul, hogy sütőben sütik a fasírtgolyókat. Több fajta húsból is készülhet a fasírt: sertéshúsból, marhahúsból, vagy pulykahúsból is. A fasírt az egyik legkedveltebb feltét a főzelékekhez.

A fasírt eredete
A fasírt eredete
hirdetés

Fasírt eredete, története

Az ókorban is ismert volt már a fűszeres vagdalthús elkészítése. Az 1. századból fentmaradt híres római mesterszakács (Marcus Gavius Apicius) szakácskönyve szerint a rómaiak több állathúsból is készítettek fasírthoz hasonló húsgombócokat.

Készítettek: tintahalból, polipból, garnélarákból, kagylóból, csirkéből, pávából, sertésből és nyúlból is. Állítólag a pávahúsból készült fasírt volt a legfinomabb. Ezek a húsgolyók hasonló módon készültek, mint a mai magyar fasírtpogácsáink. Csak ők víz helyett, vörösborba áztatták a kenyereket.

A fasírt magyar elnevezése a német faschieren igéből származhat. Maga a fasírt kifejezés német-osztrák jövevényszó (Faschiertes). Mi magyarok a 19. század első felében vehettük át a fasírt szó kifejezést.

Hagyományos fasírt
Olajban sült hagyományos fasírt.

Fasírt fajtái

A fasírtnak rengeteg változta van. Egészen a hagyományos fasírtól, az egybefasírton keresztül, a sütőben sült fasírtgolyóig.

Az egybefasírt, más néven Stefánia vagdalt az egyik legkedveltebb hazai fasírt változat. Az egybefasírtot belehelyezett főtt tojás és a hosszúkás formája teszi annyira különlegessé.

hirdetés

A Stefánia vagdalt a Stefánia belga királyi hercegnő nevéhez fűződik. Számos új ételkombinációt talált ki, miután Magyarországra költözött. Ezek közül a leghíresebb a Stefánia vagdalt, másnéven egybefasírt.

 

Fasírt receptek

Íme néhány nagyon finom fasírt recept, ha most kedved kaptál a fasírt elkészítéshez.

Ha már megvan a fasírtod, akkor lehet a köret után nézni! 5 fasírt köret, ami biztosan ízleni fog!

Gondolkodtál azon, hogy mennyi idő megsütni a fasírtot? Na ezt most megtudhatod! Fasírt sütési ideje részletesen!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Fasírt eredete jellemzői

"Fasírt eredete" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>