Press "Enter" to skip to content

Fehér kenyér


2 darab fehér kenyér

Fehér kenyér recept. Aki sokat forog a konyhában, az megpróbálkozik a kenyérsütéssel. Én is így voltam ezzel. Két kenyérsütőgépet elhasználtam, míg arra jutottam, ha a nagyanyáink kézzel tudtak ennél jóval nagyobb mennyiségben kenyeret dagasztani, én miért lennék ügyetlenebb. Most már elmondhatom, igen, városi körülmények között, sütőben is lehet kenyeret sütni. Mi már évek óta nem vásárolunk sem kenyeret sem egyéb olyan terméket, amit itthon is el tudok készíteni.

Fehér kenyér recept

 1. A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd rácsorgatjuk a mézet. Végül fokozatosan hozzáöntjük a vizet.
 2. Elkezdjük az egészet összegyúrni. Ez egy kemény fizikai munka, de felfoghatod edzésnek is. Szóval, alaposan összegyúrjuk a tésztát és elkezdjük dagasztani. Erőteljes mozdulatokkal addig kell a tésztánkat gyömöszölni, míg el nem válik a tál oldalától és az ujjainktól és már izzadunk közben, és már le akar szakadni a vállunk. Ezzel kb. 10 perc alatt megvagyunk.
 3. Ekkor a tál alját picit belisztezzük, belehelyezzük a kenyértésztánkat, szintén meghintjük liszttel, letakarjuk és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha megkelt, én elfelezem a tésztát és két kenyeret formázok belőle.  A sütőt előmelegítem 200 fokra, a kenyereket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, tetejüket késsel 3-szor bevagdosom. Addig kelesztem, míg a sütő bemelegszik, majd szép barnára sütöm.

Jó étvágyat kívánok!

2 darab fehér kenyér
A fehér kenyér a magyar konyhában a legelterjedtebb kenyérfajta.
2 darab fehér kenyér

Fehér kenyér

ELŐKÉSZÍTÉS15 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő1 óra
ELKÉSZÍTÉS1 óra 35 perc
FOGÁSVacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

 • 1 kg liszt
 • 3 dkg élesztő
 • 3 dkg méz
 • 3 dkg
 • 6 dl víz

ELKÉSZÍTÉS
 

 • A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd rácsorgatjuk a mézet. Végül fokozatosan hozzáöntjük a vizet.
 • Elkezdjük az egészet összegyúrni. Ez egy kemény fizikai munka, de felfoghatod edzésnek is. Szóval, alaposan összegyúrjuk a tésztát és elkezdjük dagasztani. Erőteljes mozdulatokkal addig kell a tésztánkat gyömöszölni, míg el nem válik a tál oldalától és az ujjainktól és már izzadunk közben, és már le akar szakadni a vállunk. Ezzel kb. 10 perc alatt megvagyunk.
 • Ekkor a tál alját picit belisztezzük, belehelyezzük a kenyértésztánkat, szintén meghintjük liszttel, letakarjuk és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha megkelt, én elfelezem a tésztát és két kenyeret formázok belőle.  A sütőt előmelegítem 200 fokra, a kenyereket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, tetejüket késsel 3-szor bevagdosom. Addig kelesztem, míg a sütő bemelegszik, majd szép barnára sütöm.
Megosztás:

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!

Fehér kenyér jellemzői

"Fehér kenyér" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük