Press "Enter" to skip to content

Kovászos kenyér


Kovászos kenyér felvágva

Régi idők nagy kedvence a kovászos kenyér. Heti rendszerességgel készítették a dédszüleink. De sajnos ma már nemigazán készítünk kovászt és ezzel kovászos kenyeret sem.

Kovászos kenyér recept

Először elkészítjük a gyors kovászt:

  1. Összekeverjük a kovász hozzávalóit.
  2. Majd letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. Ez függ a konyha hőmérsékletétől, lehet tovább is érlelni a kovászt. Látni fogjuk, hogy szépen elindult a gázképződés, a kovászban hólyagok keletkeznek.

Aztán jöhet a kovászos kenyér:

  1. A kész kovászhoz adjuk a kenyér többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
  2. Letakarjuk a kovászos kenyér tésztáját és kb. 30 percig pihentetjük.
  3. Ezután ismét átgyúrjuk egy-két mozdulattal.
  4. Megint letakarjuk és újabb fél óráig kelesztjük.
  5. Ezt követi a kenyerünk cipóvá formálása, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Duplájára kelesztjük, a tetejét egy éles késsel bevágjuk.
  6. Hideg sütőbe tesszük, így még aközben is kelhet, míg a sütő fölmelegszik 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Most már csak meg kell várnunk, hogy a kovászos kenyerünk ropogósra süljön.

Neked mi a  tapasztalatod kovász vagy élesztő a jobb?

Kovászos kenyér felvágva
Régi idők nagy kedvence a kovászos kenyér.
Egész kovászos kenyér
Kovászos kenyér gyors kovászból.
Kovászos kenyér felvágva

Kovászos kenyér

Kovászos kenyér recept
ELŐKÉSZÍTÉS40 perc
SÜTÉS/FŐZÉS35 perc
Pihenőidő2 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉS3 óra 45 perc
FOGÁSReggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 4 adag

HOZZÁVALÓK
  

Kovász hozzávalói:

  • 20 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő friss
  • 2 dl víz
  • 1 kávéskanál méz

Kovászos kenyér hozzávalói:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg mag (napraforgó-, tök-, len-, szezámmag) ízlés szerinti, akár vegyesen is

ELKÉSZÍTÉS
 

Kovász elkészítése:

  • Először összekeverjük a kovász hozzávalóit.
  • Majd letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. Ez függ a konyha hőmérsékletétől, lehet tovább is érlelni a kovászt. Látni fogjuk, hogy szépen elindult a gázképződés, a kovászban hólyagok keletkeznek.

Kovászos kenyér elkészítése:

  • A kész kovászhoz adjuk a kenyér többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
  • Letakarjuk a kenyér tésztáját és kb. 30 percig pihentetjük.
  • Ezután ismét átgyúrjuk egy-két mozdulattal.
  • Megint letakarjuk és újabb fél óráig kelesztjük.
  • Ezt követi a kenyerünk cipóvá formálása, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Duplájára kelesztjük, a tetejét egy éles késsel bevágjuk.
  • Hideg sütőbe tesszük, így még aközben is kelhet, míg a sütő fölmelegszik 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Most már csak meg kell várnunk, hogy a kovászos kenyerünk ropogósra süljön.

Jó étvágyat kívánok!

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kovászos kenyér jellemzői

"Kovászos kenyér" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.