Régi idők nagy kedvence a kovászos kenyér. Heti rendszerességgel készítették a dédszüleink. De sajnos ma már nemigazán készítünk kovászt és ezzel kovászos kenyeret sem.
hirdetés
Kovászos kenyér recept
Először elkészítjük a gyors kovászt:
- Összekeverjük a kovász hozzávalóit.
- Majd letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. Ez függ a konyha hőmérsékletétől, lehet tovább is érlelni a kovászt. Látni fogjuk, hogy szépen elindult a gázképződés, a kovászban hólyagok keletkeznek.
Aztán jöhet a kovászos kenyér:
- A kész kovászhoz adjuk a kenyér többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
- Letakarjuk a kovászos kenyér tésztáját és kb. 30 percig pihentetjük.
- Ezután ismét átgyúrjuk egy-két mozdulattal.
- Megint letakarjuk és újabb fél óráig kelesztjük.
- Ezt követi a kenyerünk cipóvá formálása, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Duplájára kelesztjük, a tetejét egy éles késsel bevágjuk.
- Hideg sütőbe tesszük, így még aközben is kelhet, míg a sütő fölmelegszik 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Most már csak meg kell várnunk, hogy a kovászos kenyerünk ropogósra süljön.
Neked mi a tapasztalatod kovász vagy élesztő a jobb?
hirdetés
Kovászos kenyér
Kovászos kenyér recept
HOZZÁVALÓK
Kovász hozzávalói:
- 20 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő friss
- 2 dl víz
- 1 kávéskanál méz
Kovászos kenyér hozzávalói:
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg liszt
- 1 dl víz
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg mag (napraforgó-, tök-, len-, szezámmag) ízlés szerinti, akár vegyesen is
ELKÉSZÍTÉS
Kovász elkészítése:
- Majd letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük. Ez függ a konyha hőmérsékletétől, lehet tovább is érlelni a kovászt. Látni fogjuk, hogy szépen elindult a gázképződés, a kovászban hólyagok keletkeznek.
Kovászos kenyér elkészítése:
- A kész kovászhoz adjuk a kenyér többi hozzávalóját, összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.
- Letakarjuk a kenyér tésztáját és kb. 30 percig pihentetjük.
- Ezután ismét átgyúrjuk egy-két mozdulattal.
- Megint letakarjuk és újabb fél óráig kelesztjük.
- Ezt követi a kenyerünk cipóvá formálása, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Duplájára kelesztjük, a tetejét egy éles késsel bevágjuk.
- Hideg sütőbe tesszük, így még aközben is kelhet, míg a sütő fölmelegszik 200 fokra. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet, ezzel biztosítjuk a megfelelő páratartalmat. Most már csak meg kell várnunk, hogy a kovászos kenyerünk ropogósra süljön.
hirdetés
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Kovászos kenyér" Hozzászólások