A tésztához az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe tettünk egy kevés cukrot.
Közben kimérjük a tészta többi hozzávalóit (az olaj kivételével), majd a habosra felfutott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk.
Amikor már szépen összeállt a tésztánk, elkezdjük dagasztani, ami azt jelenti, hogy igyekszünk a tésztát alulról felfele húzogatni. Ennek az a célja, hogy minél több levegőhöz juttassuk a tésztánkat, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
Ezt a kissé fárasztó folyamatot megkönnyíthetjük, ha a dagasztás közben olajat adagolunk hozzá. Akkor lesz kész a dagasztás, amikor a tészta szép sima és fényes lesz.
A bedagasztott tésztát letakarjuk és megkelesztjük. (Én kétszer kelesztem: amikor már megdagadt a tészta, kicsit átgyúrom. Ezzel egy kicsit visszaesik, de letakarva, újra kelesztve megint szépen púposodik.)