A mákos ostoros rétes egyik különlegessége, hogy valójában nem is rétes, hanem kalács. A másik különlegessége, hogy mákos töltelék van benne a hagyományos kakaós töltelék helyet. Szóval ez a mákos ostoros kalács kicsit eltér a hagyományos ostoros kalácstól. De íze így is elképesztően finom!
hirdetés
Mákos ostoros kalács (rétes) recept
A kalács tésztával kezdünk:
- A tésztához az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe tettünk egy kevés cukrot.
- Közben kimérjük a tészta többi hozzávalóit (az olaj kivételével), majd a habosra felfutott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk.
- Amikor már szépen összeállt a tésztánk, elkezdjük dagasztani, ami azt jelenti, hogy igyekszünk a tésztát alulról felfele húzogatni. Ennek az a célja, hogy minél több levegőhöz juttassuk a tésztánkat, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
- Ezt a kissé fárasztó folyamatot megkönnyíthetjük, ha a dagasztás közben olajat adagolunk hozzá. Akkor lesz kész a dagasztás, amikor a tészta szép sima és fényes lesz.
- A bedagasztott tésztát letakarjuk és megkelesztjük. (Én kétszer kelesztem: amikor már megdagadt a tészta, kicsit átgyúrom. Ezzel egy kicsit visszaesik, de letakarva, újra kelesztve megint szépen púposodik.)
Közben elkészítjük a mákos tölteléket:
- A mákot, összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a citromhéjjal.
- Majd belereszeljük a megtisztított almát és egy pici tejjel felöntve épp, hogy csak összerottyantjuk. Vigyázzunk, nehogy odakapjon!
- A kész tölteléket kihűtjük.
Végül befejezzük a mákos kalácsot:
- A megkelt tésztát elfelezzük, majd azokat is 3-3 részre osztjuk (2 kalácsot készítünk).
- Egyesével kinyújtjuk a tésztát és mindegyiket megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hármas fonással 1-1 kalácsot készítünk, amiket közepes méretű tepsibe szorosan egymás mellé helyezünk.
- Tojással lekenjük a 2 mákos ostoros kalácsot és míg a sütő bemelegszik hagyjuk kelni.
- 160 fokon kb. 35 percig sütjük.
hirdetés
Mákos ostoros kalács
Mákos ostoros kalács, másnéven mákos ostoros rétes recept
HOZZÁVALÓK
Kalácstészta:
- 60 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál olaj
- 1 db tojás a kenéshez
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg búzadara
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db alma
- kevés tej
ELKÉSZÍTÉS
Kalács tésztával kezdünk:
- A tésztához az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe tettünk egy kevés cukrot.
- Közben kimérjük a tészta többi hozzávalóit (az olaj kivételével), majd a habosra felfutott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk.
- Amikor már szépen összeállt a tésztánk, elkezdjük dagasztani, ami azt jelenti, hogy igyekszünk a tésztát alulról felfele húzogatni. Ennek az a célja, hogy minél több levegőhöz juttassuk a tésztánkat, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
- Ezt a kissé fárasztó folyamatot megkönnyíthetjük, ha a dagasztás közben olajat adagolunk hozzá. Akkor lesz kész a dagasztás, amikor a tészta szép sima és fényes lesz.
- A bedagasztott tésztát letakarjuk és megkelesztjük. (Én kétszer kelesztem: amikor már megdagadt a tészta, kicsit átgyúrom. Ezzel egy kicsit visszaesik, de letakarva, újra kelesztve megint szépen púposodik.)
Közben elkészítjük a mákos tölteléket:
- A mákot, összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a citromhéjjal.
- Majd belereszeljük a megtisztított almát és egy pici tejjel felöntve épp, hogy csak összerottyantjuk. Vigyázzunk, nehogy odakapjon!
- A kész tölteléket kihűtjük.
Végül befejezzük a mákos kalácsot:
- A megkelt tésztát elfelezzük, majd azokat is 3-3 részre osztjuk (2 kalácsot készítünk).
- Egyesével kinyújtjuk a tésztát és mindegyiket megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hármas fonással 1-1 kalácsot készítünk, amiket közepes méretű tepsibe szorosan egymás mellé helyezünk.
- Tojással lekenjük a 2 mákos ostoros kalácsot és míg a sütő bemelegszik hagyjuk kelni.
- 160 fokon kb. 35 percig sütjük.
hirdetés
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Mákos ostoros kalács" Hozzászólások