Press "Enter" to skip to content

Mákos ostoros kalács


Mákos ostoros rétes, másnéven kalács

A mákos ostoros rétes egyik különlegessége, hogy valójában nem is rétes, hanem kalács. A másik különlegessége, hogy mákos töltelék van benne a hagyományos kakaós töltelék helyet. Szóval ez a mákos ostoros kalács kicsit eltér a hagyományos ostoros kalácstól. De íze így is elképesztően finom!

hirdetés

Mákos ostoros kalács (rétes) recept

A kalács tésztával kezdünk:

  1. A tésztához az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe tettünk egy kevés cukrot.
  2. Közben kimérjük a tészta többi hozzávalóit (az olaj kivételével), majd a habosra felfutott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk.
  3. Amikor már szépen összeállt a tésztánk, elkezdjük dagasztani, ami azt jelenti, hogy igyekszünk a tésztát alulról felfele húzogatni. Ennek az a célja, hogy minél több levegőhöz juttassuk a tésztánkat, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
  4. Ezt a kissé fárasztó folyamatot megkönnyíthetjük, ha a dagasztás közben olajat adagolunk hozzá. Akkor lesz kész a dagasztás, amikor a tészta szép sima és fényes lesz.
  5. A bedagasztott tésztát letakarjuk és megkelesztjük. (Én kétszer kelesztem: amikor már megdagadt a tészta, kicsit átgyúrom. Ezzel egy kicsit visszaesik, de letakarva, újra kelesztve megint szépen púposodik.)

Közben elkészítjük a mákos tölteléket:

  1. A mákot, összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a citromhéjjal.
  2. Majd belereszeljük a megtisztított almát és egy pici tejjel felöntve épp, hogy csak összerottyantjuk. Vigyázzunk, nehogy odakapjon!
  3. A kész tölteléket kihűtjük.

Végül befejezzük a mákos kalácsot:

  1. A megkelt tésztát elfelezzük, majd azokat is 3-3 részre osztjuk (2 kalácsot készítünk).
  2. Egyesével kinyújtjuk a tésztát és mindegyiket megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hármas fonással 1-1 kalácsot készítünk, amiket közepes méretű tepsibe szorosan egymás mellé helyezünk.
  3. Tojással lekenjük a 2 mákos ostoros kalácsot és míg a sütő bemelegszik hagyjuk kelni.
  4. 160 fokon kb. 35 percig sütjük.
Mákos ostoros rétes, másnéven kalács
Mákos ostoros rétes, másnéven kalács
hirdetés
Mákos ostoros rétes, másnéven kalács

Mákos ostoros kalács

Mákos ostoros kalács, másnéven mákos ostoros rétes recept
ELŐKÉSZÍTÉS50 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS35 minutes
Pihenőidő50 minutes
ELKÉSZÍTÉS2 hours 15 minutes
FOGÁSDesszert, Reggeli
KONYHAKísérletező
ADAG 4 adag

HOZZÁVALÓK
  

Kalácstészta:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • csipetnyi
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db tojás a kenéshez

Mákos töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg búzadara
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db alma
  • kevés tej

ELKÉSZÍTÉS
 

Kalács tésztával kezdünk:

  • A tésztához az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe tettünk egy kevés cukrot.
  • Közben kimérjük a tészta többi hozzávalóit (az olaj kivételével), majd a habosra felfutott élesztőt is hozzáadva összegyúrjuk.
  • Amikor már szépen összeállt a tésztánk, elkezdjük dagasztani, ami azt jelenti, hogy igyekszünk a tésztát alulról felfele húzogatni. Ennek az a célja, hogy minél több levegőhöz juttassuk a tésztánkat, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
  • Ezt a kissé fárasztó folyamatot megkönnyíthetjük, ha a dagasztás közben olajat adagolunk hozzá. Akkor lesz kész a dagasztás, amikor a tészta szép sima és fényes lesz.
  • A bedagasztott tésztát letakarjuk és megkelesztjük. (Én kétszer kelesztem: amikor már megdagadt a tészta, kicsit átgyúrom. Ezzel egy kicsit visszaesik, de letakarva, újra kelesztve megint szépen púposodik.)

Közben elkészítjük a mákos tölteléket:

  • A mákot, összekeverjük a búzadarával, a cukorral, a citromhéjjal.
  • Majd belereszeljük a megtisztított almát és egy pici tejjel felöntve épp, hogy csak összerottyantjuk. Vigyázzunk, nehogy odakapjon!
  • A kész tölteléket kihűtjük.

Végül befejezzük a mákos kalácsot:

  • A megkelt tésztát elfelezzük, majd azokat is 3-3 részre osztjuk (2 kalácsot készítünk).
  • Egyesével kinyújtjuk a tésztát és mindegyiket megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hármas fonással 1-1 kalácsot készítünk, amiket közepes méretű tepsibe szorosan egymás mellé helyezünk.
  • Tojással lekenjük a 2 mákos ostoros kalácsot és míg a sütő bemelegszik hagyjuk kelni.
  • 160 fokon kb. 35 percig sütjük.
hirdetés

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!

Mákos ostoros kalács jellemzői

"Mákos ostoros kalács" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirdetés