Press "Enter" to skip to content

Százrétű kalács


Százrétű kalács tányéron

Ha édesszájú vagy, föltétlenül olvasd végig a százrétű kalács receptet, ami csak első ránézésre tűnik bonyolultnak. A végeredmény magáért beszél. Egyszerű ízvilág, nagyon puha tészta, ami még másnap, harmadnap sem szárad ki, ha nem fogyna el hamarabb. Ez köszönhető a dagasztásnak, a sok hajtogatásnak és az olajnak. Mindenképp érdemes kipróbálni. Nekünk nagyon bejött.

Százrétű kalács recept

 1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha habosra felfutott, a sóval elkevert liszthez öntjük, rászórjuk a cukrot és összegyúrjuk.
 2. Amikor összeállt a tészta, apránként adagoljuk hozzá az olajat és közben kezdjük dagasztani a kalácsot. Ez úgy történik, hogy az egyik kezünkkel a tészta alá nyúlunk és kissé fölfelé húzzuk és közben forgatjuk a tésztát. A lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt addig folytatjuk, míg egyrészt a karunk le akar szakadni, másrészt a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltarthat 8-10 percig is.
 3. Ezután egy belisztezett nyújtó felületre borítjuk és nagyra kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a vaníliás cukorral. Egy éles késsel bevagdossuk a tészta széleit kb.10 cm-es távolságban egymástól a közepe felé kb. 15-21 cm hosszan. A tészta közepén maradjon szabadon egy kisfüzet nagyságú hely, erre hajtogatjuk a tészta széleit. Ez attól függ, milyen nagyra tudtuk kinyújtani.
 4. Elkezdjük a hajtogatást. Egy cikkelyt középre hajtunk, a tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk cukorral. A szemben lévő cikkely következik, majd az összessel így járunk el. Hajtogatás, olajozás, cukrozás. Az utolsóval, amit a legnagyobbra hagytunk, beborítjuk a kapott kis dombunkat. Ezt már nem olajozzuk, nem cukrozzuk, kicsit megnyomkodjuk, ellapítjuk.
 5. Óvatosan a tészta alá nyúlunk két kézzel és beemeljük a sütőpapírral kibélelt tepsibe és a tepsi méretéhez igazítjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a maradék cukorral.
 6. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Százrétű kalács tányéron
Százrétű kalács egy édes finomság tea mellé.
Százrétű kalács tányéron

Százrétű kalács

ELŐKÉSZÍTÉS40 perc
SÜTÉS/FŐZÉS25 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 5 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 20 szelet

HOZZÁVALÓK
  

Kalács hozzávalói:

 • 50 dkg rétesliszt
 • 5 dkg élesztő
 • 3 dl tej
 • 1,25 dl olaj
 • 1 evőkanál cukor
 • pici

Szórás hozzávalói:

 • 25 dkg cukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 0,75 dl olaj
 • 1 db tojás

ELKÉSZÍTÉS
 

 • A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha habosra felfutott, a sóval elkevert liszthez öntjük, rászórjuk a cukrot és összegyúrjuk.
 • Amikor összeállt a tészta, apránként adagoljuk hozzá az olajat és közben kezdjük dagasztani a kalácsot. Ez úgy történik, hogy az egyik kezünkkel a tészta alá nyúlunk és kissé fölfelé húzzuk és közben forgatjuk a tésztát. A lényeg, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt addig folytatjuk, míg egyrészt a karunk le akar szakadni, másrészt a tészta fényes, sima és hólyagos nem lesz. Ez egy kicsit fáradságos munka, ami eltarthat 8-10 percig is.
 • Ezután egy belisztezett nyújtó felületre borítjuk és nagyra kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a vaníliás cukorral. Egy éles késsel bevagdossuk a tészta széleit kb.10 cm-es távolságban egymástól a közepe felé kb. 15-21 cm hosszan. A tészta közepén maradjon szabadon egy kisfüzet nagyságú hely, erre hajtogatjuk a tészta széleit. Ez attól függ, milyen nagyra tudtuk kinyújtani.
 • Elkezdjük a hajtogatást. Egy cikkelyt középre hajtunk, a tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk cukorral. A szemben lévő cikkely következik, majd az összessel így járunk el. Hajtogatás, olajozás, cukrozás. Az utolsóval, amit a legnagyobbra hagytunk, beborítjuk a kapott kis dombunkat. Ezt már nem olajozzuk, nem cukrozzuk, kicsit megnyomkodjuk, ellapítjuk.
 • Óvatosan a tészta alá nyúlunk két kézzel és beemeljük a sütőpapírral kibélelt tepsibe és a tepsi méretéhez igazítjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a maradék cukorral.
 • Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Százrétű kalács jellemzői

Ha tetszett a recept vagy cikk kövess a Facebookon is!

"Százrétű kalács" hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük