Briós kalács egy habos kakaóval reggelire, uzsonnára. Jól hangzik! Ezt az úri passziót mindenki megengedheti magának és a családjának otthon kényelmesen elfogyasztva. Hát még ha azzal büszkélkedhetünk, hogy a saját készítésű brióst tehetünk az asztalra. És az illatok! A minap épp kisült a briós, már a lépcsőházban is terjengett az édes illata.
hirdetés
Cukros briós recept
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, amit egy pár percig pihentetünk, míg felfut.
- Összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, beleütjük a tojást, ráöntjük az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk miközben a kihűlt vajat fokozatosan hozzáadagoljuk. Először soknak tűnik a vaj, de dagasztás közben a tészta felszívja. Nagyon lágy tésztát kapunk, amit addig dagasztunk, míg szép sima és fényes nem lesz. Dagasztás után letakarjuk és duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy nyújtófelületen még egyszer átgyúrunk és 9-12 részre osztjuk. Mindegyiket gombóccá formázzuk, majd egyenként kb. 25 centis hurkákká sodrunk. A hurka egyik végét 3 ujjunkkal megfogjuk és feltekerjük.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A sütőt 180 fokra állítjuk és rögtön be is rakjuk a briósokat a hideg sütőbe. Ott kelnek, míg a sütő bemelegszik. A megkelt briósokat sütés előtt kivesszük a sütőből, a felvert tojással megkenjük és megszórjuk cukorral. Visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Cukros briós recept
HOZZÁVALÓK
- 45 dkg sima liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 15 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor + a szóráshoz
- 2 db tojás
- 1 db tojás kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, amit egy pár percig pihentetünk, míg felfut.
- Összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, beleütjük a tojást, ráöntjük az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk miközben a kihűlt vajat fokozatosan hozzáadagoljuk. Először soknak tűnik a vaj, de dagasztás közben a tészta felszívja. Nagyon lágy tésztát kapunk, amit addig dagasztunk, míg szép sima és fényes nem lesz. Dagasztás után letakarjuk és duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy nyújtófelületen még egyszer átgyúrunk és 9-12 részre osztjuk. Mindegyiket gombóccá formázzuk, majd egyenként kb. 25 centis hurkákká sodrunk. A hurka egyik végét 3 ujjunkkal megfogjuk és feltekerjük.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A sütőt 180 fokra állítjuk és rögtön be is rakjuk a briósokat a hideg sütőbe. Ott kelnek, míg a sütő bemelegszik. A megkelt briósokat sütés előtt kivesszük a sütőből, a felvert tojással megkenjük és megszórjuk cukorral. Visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.
hirdetés
hirdetés
"Cukros briós recept" Hozzászólások