Fonott kalács recept. Kelt tésztát sütni, akár kalácsot, akár kenyeret mindig nagy élmény. Nem csak finom és egészséges étel kerül a család asztalára, hanem maga az dagasztás is felér egy jó kis edzéssel és stresszlevezetéssel. Így amikor csak időm engedi, mindig készen állok keltet sütni.
hirdetés
Fonott kalács recept
- A tejet meglangyosítjuk, egy kiskanál cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, rászórunk egy kanál lisztet és hagyjuk felfutni.
- Közben az olaj kivételével kimérjük a hozzávalókat. A felfutott élesztőt hozzáöntjük és összedolgozzuk.
- Amikor a tészta összeállt elkezdjük dagasztani. Ezt nem szabad elkapkodni, eltart 8-10 percig. Először nagyon ragad a tésztánk, de dolgozzunk kitartóan tovább! Amikor már kezd sima lenni a tészta, fokozatosan adjuk hozzá az olajat és jól dolgozzuk bele. Ha már sem az edény falához, sem a kezünkhöz nem ragad a tészta, elkészültünk a dagasztással. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A sütőt 50 fokra előmelegítjük.
- Egy nyújtó felületen három részre osztjuk a megkelt tésztát és egyenként kb. 30 centis hosszú rudakat sodrunk, majd ezeket összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és már rakhatjuk is a sütőbe 45 percre egy újabb kelesztésre. Ha szépen megkelt, felvert tojással megkenjük és 180 fokon barnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

hirdetés
Fonott kalács recept
HOZZÁVALÓK
- 55 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 6 g vaj
- 1,5 dl olaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dk élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárga
- csipetnyi só
- reszelt citromhéj
- 1 tojás kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk, egy kiskanál cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, rászórunk egy kanál lisztet és hagyjuk felfutni.
- Közben az olaj kivételével kimérjük a hozzávalókat. A felfutott élesztőt hozzáöntjük és összedolgozzuk.
- Amikor a tészta összeállt elkezdjük dagasztani. Ezt nem szabad elkapkodni, eltart 8-10 percig. Először nagyon ragad a tésztánk, de dolgozzunk kitartóan tovább! Amikor már kezd sima lenni a tészta, fokozatosan adjuk hozzá az olajat és jól dolgozzuk bele. Ha már sem az edény falához, sem a kezünkhöz nem ragad a tészta, elkészültünk a dagasztással. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A sütőt 50 fokra előmelegítjük.
- Egy nyújtó felületen három részre osztjuk a megkelt tésztát és egyenként kb. 30 centis hosszú rudakat sodrunk, majd ezeket összefonjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és már rakhatjuk is a sütőbe 45 percre egy újabb kelesztésre. Ha szépen megkelt, felvert tojással megkenjük és 180 fokon barnára sütjük.
hirdetés
hirdetés
"Fonott kalács recept" Hozzászólások