Bejgli sütése. A karácsony elmaradhatatlan süteménye a bejgli, hagyományosan diós és mákos. Mákra a bőség, a termékenység, a gazdagság elérése miatt, a dióra a rontások ellen van szükség. Maga a kalács a középkori Európában is ismert volt többféle változatban, de rokona a zsidó konyhában népszerű flódnival is. Hozzánk valószínűleg Szilézián keresztül jutott el (a német beugen = hajlítani szóból eredeztethetjük a nevét) és lett egyre népszerűbb.
hirdetés
Bejgli sütése
- A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
- Ugyanezt a folyamatot ismételjük meg a mákkal is. Csak itt a zsemlemorzsa helyet búzadarát és a víz helyet tejet használunk.
- Ha megkelt a tészta, kétfelé vágjuk és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a két bejgli tetejét. 30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Bejgli sütése
HOZZÁVALÓK
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj
- 2 tojássárga
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipetnyi só
- 1 db tojás kenéshez
Diós töltelék hozzávalói:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl víz
- 1 db alma lereszelve
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
Mákos töltelék hozzávalói:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 3 dkg búzadara
- 1 db alma lereszelve
- 1 db citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
- 5 dkg mazsola
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Ugyanezt a folyamatot ismételjük meg a mákkal is. Csak itt a zsemlemorzsa helyet búzadarát és a víz helyet tejet használunk.
- Ha megkelt a tészta, kétfelé vágjuk és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a két bejgli tetejét. 30 percig sütjük.
hirdetés
hirdetés
"Bejgli sütése" Hozzászólások