Press "Enter" to skip to content

Bejgli sütése


Mákos és diós bejgli

Bejgli sütése. A karácsony elmaradhatatlan süteménye a bejgli, hagyományosan diós és mákos. Mákra a bőség, a termékenység, a gazdagság elérése miatt, a dióra a rontások ellen van szükség. Maga a kalács a középkori Európában is ismert volt többféle változatban, de rokona a zsidó konyhában népszerű flódnival is. Hozzánk valószínűleg Szilézián keresztül jutott el (a német beugen = hajlítani szóból eredeztethetjük a nevét) és lett egyre népszerűbb.

hirdetés

Bejgli sütése

  1. A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  2. Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
  3. Ugyanezt a folyamatot ismételjük meg a mákkal is. Csak itt a zsemlemorzsa helyet búzadarát és a víz helyet tejet használunk.
  4. Ha megkelt a tészta, kétfelé vágjuk és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a két bejgli tetejét. 30 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Mákos és diós bejgli
Bejgli sütése szentestére.
hirdetés
Mákos és diós bejgli

Bejgli sütése

ELŐKÉSZÍTÉS1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS30 minutes
Pihenőidő2 hours
ELKÉSZÍTÉS3 hours 30 minutes
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 16 adag

HOZZÁVALÓK
  

Tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipetnyi
  • 1 db tojás kenéshez

Diós töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 1 db alma lereszelve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg búzadara
  • 1 db alma lereszelve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg mazsola

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  • Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
  • Ugyanezt a folyamatot ismételjük meg a mákkal is. Csak itt a zsemlemorzsa helyet búzadarát és a víz helyet tejet használunk.
  • Ha megkelt a tészta, kétfelé vágjuk és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük az egyikre a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a két bejgli tetejét. 30 percig sütjük.
hirdetés
Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Bejgli sütése jellemzői

"Bejgli sütése" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>