Press "Enter" to skip to content

Diós bejgli recept


Diós bejgli félbevágva

Diós bejgli recept. A hagyományos diós bejgli elmaradhatatlan karácsonyi sütemény. A rontások ellen dióra van szükség. Maga a kalács a középkori Európában is ismert volt, de rokona a zsidó konyhában népszerű flódnival is.

Diós bejgli recept (1 darab)

  1. A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  2. Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
  3. Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük a diós tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a bejgli tetejét. 30 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Diós bejgli félbevágva
Diós bejgli recept karácsonyra.
Diós bejgli félbevágva

Diós bejgli recept

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS30 perc
Pihenőidő2 óra
ELKÉSZÍTÉS3 óra 30 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

Tészta hozzávalói:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárga
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • csipetnyi
  • 1 db tojás kenéshez

Diós töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 1 db alma lereszelve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  • Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
  • Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük a diós tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a bejgli tetejét. 30 percig sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Diós bejgli recept jellemzői

"Diós bejgli recept" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.