Diós bejgli recept. A hagyományos diós bejgli elmaradhatatlan karácsonyi sütemény. A rontások ellen dióra van szükség. Maga a kalács a középkori Európában is ismert volt, de rokona a zsidó konyhában népszerű flódnival is.
hirdetés
Diós bejgli recept (1 darab)
- A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált diót összekeverjük egy lábasban a cukorral, a zsemlemorzsával és a vízzel együtt pár percig főzzük állandó kevergetés mellett. Belereszeljük az almát és a citromot, a végén belekeverjük a megmosott mazsolát.
- Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük a diós tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a bejgli tetejét. 30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

hirdetés
Diós bejgli recept
HOZZÁVALÓK
Tészta hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg puha vaj
- 1 tojássárga
- 2,5 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- csipetnyi só
- 1 db tojás kenéshez
Diós töltelék hozzávalói:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl víz
- 1 db alma lereszelve
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet meglangyosítjuk egy kevés cukorral és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk kb. 10 percig pihenni, míg felfut, hólyagos lesz. Közben kimérjük a többi hozzávalót, majd a felfuttatott élesztőt beleöntjük és alaposan összegyúrjuk. Ha már szép, sima, ruganyos tésztát kaptunk, letakarjuk és kb. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra kinyújtjuk, a hosszabbik oldala legyen a hasunk felé. Ezután rákenjük a diós tölteléket úgy, hogy a széleket szabadon hagyjuk. Ha ezzel megvagyunk feltekerjük a tésztát, a két végén kicsit visszahajtjuk és óvatosan alányúlva a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Most is letakarjuk és kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 170 fokra fölmelegítjük. Mielőtt beraknánk a tepsit a sütőbe, a felvert egész tojással átkenjük a bejgli tetejét. 30 percig sütjük.
hirdetés
hirdetés
"Diós bejgli recept" Hozzászólások