Farsangi fánk recept. A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsang elmaradhatatlan étke a fánk, aminek eredetéhez rengeteg legenda fűződik. Egyesek szerint már az ókorban is kedvelték ezt a csemegét, a középkorban az arab szakácsok voltak ennek mesterei. Európában a francia királyné, Marie Antoinette hozta divatba. hozzánk Itáliából hozta Mátyás udvarába felesége, Beatrix. Talán nem is fontos, hogy melyik történet az igaz. Az viszont biztos, hogy a fánkot sok féleképpen készítünk és nem csak farsangkor fogyasztunk. Ennek a receptnek egyedülálló előnye, hogy nem lesz olajszagú a lakás és nem kell sütése közben a tűzhely mellett álldogálni.
Farsangi fánk recept
- A tejet egy kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kb. 10 percig felfutni.
- Addig a többi hozzávalót, a vaj kivételével kimérjük egy keverőtálba, majd a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, alaposan összekeverjük és elkezdjük dagasztani.
- A vajat egy lábasban megolvasztjuk és a dagasztás közben fokozatosan a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztunk, míg a tészta a táltól is és a kezünktől is elválik és egy laza, fényes tésztát kapunk.
- Ezután letakarjuk a tálat és a tésztát duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett nyújtófelületre borítjuk és kb. 2cm vastagságúra kinyújtjuk és a megfelelő méretre kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymásmellé rakosgatjuk, hogy fölfele keljenek meg és ne legyenek laposak. Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepébe egy kispohár aljával mélyedéseket nyomunk és lekvárral megtöltjük.
- Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és az újra megkel fánkokat pirulásig sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

Farsangi fánk recept
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 7 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- lekvár
- porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- A tejet egy kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kb. 10 percig felfutni.
- Addig a többi hozzávalót, a vaj kivételével kimérjük egy keverőtálba, majd a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, alaposan összekeverjük és elkezdjük dagasztani.
- A vajat egy lábasban megolvasztjuk és a dagasztás közben fokozatosan a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztunk, míg a tészta a táltól is és a kezünktől is elválik és egy laza, fényes tésztát kapunk.
- Ezután letakarjuk a tálat és a tésztát duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett nyújtófelületre borítjuk és kb. 2cm vastagságúra kinyújtjuk és a megfelelő méretre kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymásmellé rakosgatjuk, hogy fölfele keljenek meg és ne legyenek laposak. Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepébe egy kispohár aljával mélyedéseket nyomunk és lekvárral megtöltjük.
- Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és az újra megkel fánkokat pirulásig sütjük.
"Farsangi fánk recept" Hozzászólások