Press "Enter" to skip to content

Farsangi fánk recept


Farsangi fánk baracklekvárral

Farsangi fánk recept. A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsang elmaradhatatlan étke a fánk, aminek eredetéhez rengeteg legenda fűződik. Egyesek szerint már az ókorban is kedvelték ezt a csemegét, a középkorban az arab szakácsok voltak ennek mesterei. Európában a francia királyné, Marie Antoinette hozta divatba. hozzánk Itáliából hozta Mátyás udvarába felesége, Beatrix. Talán nem is fontos, hogy melyik történet az igaz. Az viszont biztos, hogy a fánkot sok féleképpen készítünk és nem csak farsangkor fogyasztunk. Ennek a receptnek egyedülálló előnye, hogy nem lesz olajszagú a lakás és nem kell sütése közben a tűzhely mellett álldogálni.

Farsangi fánk recept

  1. A tejet egy kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kb. 10 percig felfutni.
  2. Addig a többi hozzávalót, a vaj kivételével kimérjük egy keverőtálba, majd a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, alaposan összekeverjük és elkezdjük dagasztani.
  3. A vajat egy lábasban megolvasztjuk és a dagasztás közben fokozatosan a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztunk, míg a tészta a táltól is és a kezünktől is elválik és egy laza, fényes tésztát kapunk.
  4. Ezután letakarjuk a tálat és a tésztát duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett nyújtófelületre borítjuk és kb. 2cm vastagságúra kinyújtjuk és a megfelelő méretre kiszaggatjuk.
  6. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymásmellé rakosgatjuk, hogy fölfele keljenek meg és ne legyenek laposak. Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepébe egy kispohár aljával mélyedéseket nyomunk és lekvárral megtöltjük.
  7. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és az újra megkel fánkokat pirulásig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Farsangi fánk baracklekvárral
Farsangi fánk recept a farsang kihagyhatatlan része.
Farsangi fánk baracklekvárral

Farsangi fánk recept

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő1 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉS2 óra 50 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 20 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipetnyi
  • 2 tojássárga
  • lekvár
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tejet egy kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kb. 10 percig felfutni.
  • Addig a többi hozzávalót, a vaj kivételével kimérjük egy keverőtálba, majd a felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, alaposan összekeverjük és elkezdjük dagasztani.
  • A vajat egy lábasban megolvasztjuk és a dagasztás közben fokozatosan a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztunk, míg a tészta a táltól is és a kezünktől is elválik és egy laza, fényes tésztát kapunk.
  • Ezután letakarjuk a tálat és a tésztát duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt a tésztánk, egy lisztezett nyújtófelületre borítjuk és kb. 2cm vastagságúra kinyújtjuk és a megfelelő méretre kiszaggatjuk.
  • Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szorosan egymásmellé rakosgatjuk, hogy fölfele keljenek meg és ne legyenek laposak. Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Sütés előtt a fánkok közepébe egy kispohár aljával mélyedéseket nyomunk és lekvárral megtöltjük.
  • Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és az újra megkel fánkokat pirulásig sütjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Farsangi fánk recept jellemzői

"Farsangi fánk recept" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.