Press "Enter" to skip to content

Fatörzs kifli


Fatörzs kifli tányéron

A fatörzs kifli bármikor, bárhol, bárhogyan fagyosztható. Ez a kalács nagyon jól tud esni egy finom kávé vagy kakaó mellé. De még rácsurgatott mézzel is nagyon finom.

Fatörzs kifli recept

  1. 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
  2. A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
  3. A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
  4. A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  5. Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
  6. Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
  7. Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
  8. A fatörzs kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.

 

Fatörzs kifli kalória tartalma

16 darab fatörzs kifli kalória tartalma: 4448 kcal

Fatörzs kifli tányéron
A fatörzs kifli jó meglepetés lehet az egész család számára.

 

Fatörzs kifli tányéron

Fatörzs kifli

Fatörzs kifli recept
ELŐKÉSZÍTÉS30 perc
SÜTÉS/FŐZÉS25 perc
Pihenőidő30 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 25 perc
FOGÁSDesszert, Reggeli
KONYHAHagyományos
ADAG 16 darab
Kalória 4448 kcal

HOZZÁVALÓK
  

  • 80 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál kakaópor jóminőségű
  • kevés víz
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 5 dkg étcsoki durvára vágott

ELKÉSZÍTÉS
 

  • 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
  • A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
  • A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
  • A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  • Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
  • Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
  • Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
  • A kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

További tudnivalók a kalácsokról: Wikipédia

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Fatörzs kifli jellemzői

"Fatörzs kifli" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.