A fatörzs kifli bármikor, bárhol, bárhogyan fagyosztható. Ez a kalács nagyon jól tud esni egy finom kávé vagy kakaó mellé. De még rácsurgatott mézzel is nagyon finom.
hirdetés
Fatörzs kifli recept
- 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
- A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
- A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
- A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
- Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
- Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
- Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
- A fatörzs kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.
Fatörzs kifli kalória tartalma
16 darab fatörzs kifli kalória tartalma: 4448 kcal
hirdetés
Fatörzs kifli
Fatörzs kifli recept
HOZZÁVALÓK
- 80 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 6 evőkanál olaj
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kakaópor jóminőségű
- kevés víz
- 1 csomag vaníliáscukor
- 5 dkg étcsoki durvára vágott
ELKÉSZÍTÉS
- 1,5 dl cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy evőkanál liszttel, majd összekavarjuk. 10-15 perci állni hagyjuk.
- A kakaó és a csoki kivételével a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, majd a felfutott kovászt hozzáöntjük. Az egészet összekavarjuk, kézzel összegyúrjuk. És jöhet a dagasztás: kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal dolgozunk (nem baj, ha közben a munkától megizzadunk). A dagasztás stresszlevezetésnek is tökéletes. A végén egynemű, ruganyos tésztát kapunk, majd ezt elfelezzük.
- A kakaóport kevés sütőrummal elkeverjük és az egyik tésztába belegyúrjuk. (Nyakig kakaósak leszünk, de ne adjuk fel.)
- A kétféle tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
- Kelesztés után a tésztákat 16-16 részre osztjuk, kis gombócokat formázzunk, 10 percig kelesztjük.
- Jöhet a nyújtófa: egy világos tésztára ráhelyezzük egy kakaósat és együtt tojásformára kinyújtjuk, megszórjuk kevés csokival és kiflialakúra föltekerjük. (Tetszés szerint kerülhet alulra a kakaós és rá a világos tészta.)
- Sütőpapírt helyezünk a tesibe, sütőt bekapcsoljuk (légkeveréses: 180 °C, gázsütő: közepes lángon).
- A kiflik tetejét egy éles késsel hosszanti irányba bevágjuk, 20 perc kelesztés után sütőbe rakjuk és kb. 20-25 percig sütjük.
hirdetés
Jó étvágyat kívánok!
További tudnivalók a kalácsokról: Wikipédia
hirdetés
"Fatörzs kifli" Hozzászólások