Ki ne ismerné és szeretné a kakaós csigát. Ezt a kalácsot sokféleképpen átdolgozták, diós, fahéjas, sőt pizzás csiga ma már nem kuriózum. Kókuszos-fahéjas csigával eddig én még nem találkoztam. Nem is nagyon vagyok oda a kókuszért, de a kíváncsiság nem hagyott nyugton. És nem bántam meg. Nagyon nem. Valószínűleg a fahéj, a barna cukor teszi elmondhatatlanul finommá ezt a – nem is tudom – kalácsot, kekszet (?), és olyan kapóssá. Annak ellenére, hogy ez egy kiadós adag, gyorsan üres lett a tál. Mindenkinek ajánlom, aki szeret kísérletezgetni a konyhában és szeretné valami nem szokványossal meglepni a szeretteit.
Kókuszos-fahéjas tekercs recept
- A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Míg ez elkészül, addig a vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját. Hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. Alaposan kidagasztjuk, ami azt jelenti, hogy addig dagasztjuk a tésztát, míg a kezünk és a tál fala is tiszta nem lesz, valamint, ha a tésztát megnyomjuk az egyik ujjunkkal, a mélyedés magától fel nem emelkedik.
- A kenéshez a kevés tejben felolvasztjuk a kevés vajat.
- Ezután a tésztát letakarva félretesszük, míg a habot elkészítjük. A tojásfehérjét egy pici sóval habbá verjük, beleszórjuk a porcukrot, tovább verjük egy percig. Fakanállal belekeverjük a kókuszreszeléket, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a barna cukrot.
- A tésztát négybe vágjuk, egyenkét kinyújtjuk egy lisztezett felületen, megkenjük a vajastejjel és rásimítjuk a hab negyedét. Ezután szorosan feltekerjük, mint a bejglit és éles késsel 2 centis darabokra felvágjuk. A csigákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!
Kókuszos fahéjas tekercs
HOZZÁVALÓK
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 4 tojássárga
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
Hab hozzávalói:
- 4 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál barnacukor (elhagyható)
Kenés hozzávalói:
- 0,5 dl tej
- 2 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Míg ez elkészül, addig a vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a sót és a tojások sárgáját. Hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összegyúrjuk. Alaposan kidagasztjuk, ami azt jelenti, hogy addig dagasztjuk a tésztát, míg a kezünk és a tál fala is tiszta nem lesz, valamint, ha a tésztát megnyomjuk az egyik ujjunkkal, a mélyedés magától fel nem emelkedik.
- A kenéshez a kevés tejben felolvasztjuk a kevés vajat.
- Ezután a tésztát letakarva félretesszük, míg a habot elkészítjük. A tojásfehérjét egy pici sóval habbá verjük, beleszórjuk a porcukrot, tovább verjük egy percig. Fakanállal belekeverjük a kókuszreszeléket, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a barna cukrot.
"Kókuszos fahéjas tekercs" Hozzászólások