Tejfölös lucskos káposzta
Érdemes nagy fazékkal dolgozni, mert a káposzta eleinte, míg össze nem esik, több helyet igényel.
ELŐKÉSZÍTÉS20 minutes perc
SÜTÉS/FŐZÉS1 hour óra 30 minutes perc
ELKÉSZÍTÉS1 hour óra 50 minutes perc
FOGÁSEbéd, Főétel
KONYHAHagyományos
- 1 fej fehérkáposzta
- 80 dkg porcogós oldalas vagy sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- borsikafű
- liszt a rántáshoz
- 1 nagy pohár tejföl hogy mindenkinek elég legyen
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a felmelegített zsíron üvegesre dinszteljük, majd amikor a tűzről levesszük megszórjuk őrölt pirospaprikával.
A megmosott, felkockázott oldalast rátesszük az üvegesre dinsztelt hagymára, összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és fedő alatt kis lángon félpuhára főzzük.
Közben a káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd elnegyedeljük és legyaluljuk. (Érdemes nem túl vékony csíkokra vágni.)
Ha az oldalas félig megfőtt, hozzáadjuk a káposztát, összekavarjuk és puhára főzzük.
Közben elkészítjük a rántást:
Kis lábasban olajat melegítünk, hozzáadunk egy kevés lisztet.
A rántást addig kavargatjuk, míg aranybarna színű nem lesz. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
Felöntjük 2-3 dl vízzel és egy állagúvá kavarjuk a tűzön.
Majd kb. 5 perccel a lucskos káposzta elkészülte előtt ráöntjük a káposztás húsra és együtt még egyszer összerottyantjuk.
Tálaláskor tejföllel ízesítjük.