A kukorica nagyon finom. Mégis sok félreértés van a kukorica tápértéke kapcsán. Az igaz, hogy a kukorica teli van vitaminokkal. De vajon mennyire hizlal?
Nyers kukorica tápértéke
Nézzük, miket tartalmaz 100 gramm nyers kukorica!
- 3-4 g fehérje
- 15-20 g szénhidrát
- 1,2 g zsír
- 8–12 mg C-vitamin
- vas
- cink
- réz
- foszfor
- karotin
- magnézium
- mész
A nyers kukoricában viszonylag sok a víz (60-70 %), és 100 gramm kukorica kalória tartalma sem kevés: 90 kcal
Főtt kukorica tápértéke
Vajon feldolgozott formájában mennyire hizlalhat a kukorica?
Ez egy nagyon fogós kérdés, ugyanis a sima főtt kukoricával nincsen semmi probléma. Nagy rosttartalma segít a lelassult anyagcsere felpörgetésében. A kálium tartalma pedig vízhajtó hatású.
Ámde ha jól megsózzuk, rögtön más lesz a helyzet. A sóban található nátrium vizet tart vissza, vagyis a jól megsózott főtt kukorica hasi hízáshoz vezethet.
100 gramm főtt kukorica tápértéke:
- 2 g rost
- 110 kcal
- 34 µg folsav
- 240 mg kálium
- egy átlagos cső 20 gramm szénhidrátot is tartalmaz
Ezért inkább a gyorsan megfőzött kukoricát érdemes lehet inkább eltárolni, nehogy felfaljuk az összeset.
Forrás: Kemény Tojás receptek képekkel
"Kukorica tápértéke" Hozzászólások