Press "Enter" to skip to content

Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza?


Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza?

Számos olyan konyhai eszközünk van, amelyek hasznosságáról megoszlanak a felhasználói vélemények. Az egyik ilyen a forrólevegős fritőz. Nézzük meg együtt, hogy melyik tábornak van igaza.

hirdetés

Talán egyidős az emberiséggel a vélemények különbözősége. Angol tudósok bebizonyították, hogy a Blätterhöhle-barlangban talált fogak elvesztését is már egy nézetkülönbség okozta két ősünk között a faragott dobólándzsa hasznosságával kapcsolatban. Az elmúlt 12 ezer évben a helyzet nem sokat változott: mi, emberek, képesek vagyunk szinte mindenen összekülönbözni.

Kanyarodjunk rá ennek a cikknek a vezérfonalára: hasznosak a forrólevegős fritőzök vagy csak eggyel több porfogó van velük a konyhában? Én magam a független felhasználói véleményekben hiszek. De valóban léteznek független, objektív visszajelzések? A valószínűség szabályai szerint egy kellően nagy mintavétel eredményét már objektívnek és a valósághoz nagyon közelinek tekinthetjük. Nézzük meg az egyik legnagyobb online piactéren, az Amazonon keletkező értékeléseket.

  • a COSORI AirFryer Pro LE 5-Qt 36 773 értékelésből imponáló 4,7-es osztályzatot kapott,
  • a hazánkban szintén jól ismert Tefal EY701D Easy Fry XXL 3 702 értékelés alapján 4,5-ös átlagos pontszámmal rendelkezik.
    Mindkét fenti esetben a kapható maximális pontszám az 5.

Minek köszönhetőek ezek a meggyőző forrólevegős fritőz vélemények:

  • egészségesebb sütési módszer: a használata jótékony hatással van a zsírbevitelre, mivel kevesebb olajat vagy zsírt igényel a sütéshez. Ezáltal csökkenti a kalória és a telített zsírsavak mennyiségét az ételekben, ami egészségesebb étrendhez vezethet,
  • kevesebb szennyeződés és kevesebb kellemetlen szag: a hagyományos olajsütés során gyakran előfordul, hogy a lakásban kellemetlen szagok terjednek, és az olajszennyeződés is problémát okozhat. A forrólevegős fritőz használata során sokkal kevésbé keletkeznek kellemetlen szagok és olajfoltok,
  • gyorsabb és egyenletesebb sütés: hatékonyan körbefújja az ételt forró levegővel, így az sokkal egyenletesebben sül. Ez gyorsabb sütési időt is eredményez, és megakadályozza az ételek egyik oldalának túlsütését vagy alulsütését,
  • kisebb energiafogyasztás: általában kevesebb energiát használ fel a hagyományos sütési módszerekhez képest, mivel csak a levegő felfűtésére van szükség, és nem kell sok olajat melegíteni,
  • szélesebb sütési lehetőségek: sokféle étel elkészítésére alkalmas, nemcsak sült krumpli vagy különböző húsok, hanem például zöldségek, tészta és desszertek is elkészíthetők benne. Ezáltal sokkal színesebbé válik a menü,
  • könnyebb tisztítás: használata után általában könnyebb tisztítani, mivel nincs szükség a problémás és makacs olajfoltok eltávolítására vagy a hőálló edények macerás súrolására,
  • kisebb balesetveszély: az olajsütés során előfordulhatnak veszélyes helyzetek, például az olaj kiöntése vagy meggyulladása. (Jelen sorok írója 10 évvel ezelőtt 6 napot töltött a Szent István Kórházban a kigyulladt olaj miatt, melyet nagyon okosan bevitt a zuhanyzóba és kétségbeesésében rányitotta a zuhanyt a lángoló edényre.) A forrólevegős fritőz esetében sokkal kevesebb ilyen veszélyes helyzet adódik.

És akkor nézzük a károgók hadát. Mi lehet a hátránya egy forrólevegős fritőz használatának:

  • ár: tipikusan drágábbak, mint a hagyományos sütők vagy olajsütők,
  • íz és textúra: néhány ember szerint az olajban sütött ételek ízesebbek és ropogósabbak, mint a forrólevegős fritőzben készített ételek. Az olaj hozzájárulhat az ételek gazdagabb ízéhez és textúrájához,
  • korlátozott kapacitás: általában kisebb kapacitásúak, mint a hagyományos sütők vagy az olajsütők,
  • alkalmazási korlátok: nem alkalmas mindenféle étel elkészítésére. Egyes, sok olajban készülő ételek nehezen vagy egyáltalán nem készíthetők el ebben a fritőzben,
  • gyakori takarítás: a hatékony és higiénikus sütés érdekében rendszeresen meg kell tisztítani, hogy megelőzzük a zsír- és élelmiszer maradékok lerakódását,
  • hőmérsékleti korlátok: általában korlátozott hőmérséklet-tartományban működnek, ami néha problémákat okozhat, ha egy adott étel csak magasabb hőmérsékleten vagy speciális sütési igényekkel készül.

Kedves olvasó, látom a fejed felett gyűlő viharfelhőket;) Vajon kinek van igaza. Elérkeztünk a legfontosabb pillanathoz. A bizonyításhoz. Ez pedig csak úgy lehet, ha egy hétvégére kölcsönkéred a legjobb barátnőd vadonatúj Tefal EY101815 Easy Fry Compact készülékét és gyártasz benne:

  • előételként baconbe tekert csirkemájat,
  • főételként egy termetes adag sütőtőkfasirtot, ropogósra sütött édesburgonyával,
  • desszertként pedig epres riszfelfújtat.

És persze meghívod a legjobb barátaidat ebédre. Délutánra pontosan tudni fogod, hogy forrólevegős fritőz vélemények esetében melyik tábornak van igaza. Egyetlen kérésem maradt így a cikk végére: hálás lennék, ha a tapasztalataidat egy kommentben velem is megosztanád.

Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza?
Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza?
hirdetés
Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza? jellemzői

"Forrólevegős fritőz vélemények pró és kontra. Kinek van igaza?" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>