Press "Enter" to skip to content

Túrós csusza recept


Túrós csusza tányéron

Túrós csusza recept. Aki már evett házilag gyúrt tésztát, az már nem is akarja a boltit használni. Az igaz, hogy munka van vele és sokat kell gyakorolni. De ha valaki szeret a konyhában tenni-venni, úgyis addig próbálgatja, míg tökéletes nem lesz. Hidd el, tapasztalatból mondom: minden egyes próbálkozás után jobb lesz a gyúrttészta. Tulajdonképpen ez az alapja az összes kifőtt tésztának. Innentől kezdve, már csak fantázia és ízlés kérdése, hogy milyen fajta tésztát tálalsz.

Túrós csusza recept

  1. A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  2. Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, 4 részre osztjuk, letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
  3. A pihentetés után egyenként kinyújtjuk a tésztát gyakori lisztezés mellett. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  4. Egy fazékban vizet forralunk.
  5. Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  6. A szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben lepirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  7. A túrót villával áttörjük, sózzuk, elkeverjük a tejföllel. A kifőtt tésztát összekeverjük a tejfölös túróval, a tetejét megszórjuk a zsírjára sütött pörccel.

Jó étvágyat kívánok!

Túrós csusza tányéron
Túrós csusza recept a magyarkonyha egyik alapja.
Túrós csusza tányéron

Túrós csusza recept

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS15 perc
Pihenőidő15 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 30 perc
FOGÁSEbéd
KONYHAHagyományos
ADAG 2 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 1 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • víz
  • 30 dkg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg szalonna

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  • Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, 4 részre osztjuk, letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
  • A pihentetés után egyenként kinyújtjuk a tésztát gyakori lisztezés mellett. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  • Egy fazékban vizet forralunk.
  • Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  • A szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben lepirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  • túrót villával áttörjük, sózzuk, elkeverjük a tejföllel. A kifőtt tésztát összekeverjük a tejfölös túróval, a tetejét megszórjuk a zsírjára sütött pörccel.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Túrós csusza recept jellemzői

"Túrós csusza recept" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.