Press "Enter" to skip to content

Citromos-levendulás keksz


Citromos levendulás kekszek tányéron

A levendula nem egy szokványos hozzávaló. De ettől függetlenül nagyon jó szárított levendulával citromos kekszet ízesíteni. A citrom és a levendula szédületes összhangot alkot együtt a citromos-levendulás kekszben.

hirdetés

A citrom viszont sokkal ismertebb hozzávaló, mint a levendula. A savanykás íze feldobja az ételek ízvilágát. Mivel a citrom igen kedvelt, számtalan ételt készítenek belőle. Köztük különféle kekszeket is: Omlós citromos keksz, Citromos-mákos keksz, Citromos-kókuszos keksz.

 

Citromos-levendulás keksz recept

Linzerkekszet készítünk:

  1. A puha vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, amiben elkevertük a szódabikarbónát és a sót.
  2. A tojásoknak csak a sárgáját használjuk, ettől lesz a keksz omlós. A citromhéjat és hozzáadjuk, valamint a citromlét.
  3. Utolsónak a levendula jön, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Nagyon ragacsos lesz (ezért kell sietni), de ez természetes.
  4. Folpackra halmozzuk, hosszú rudat formázunk, becsomagoljuk és legalább 2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
  5. Az idő leteltével kicsomagoljuk a tésztarudat és éles késsel 2-3 mm vasragságúra felszeleteljük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Először a citromos-levendulás keksz nagyon puhának tűnik, de ahogy hűl, kissé megszilárdul.
Citromos levendulás kekszek tányéron
Citromos levendulás keksz levendulával díszítve.
hirdetés
Citromos levendulás kekszek tányéron

Citromos-levendulás keksz

Puha citromos levendulás keksz
ELŐKÉSZÍTÉS20 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS10 minutes
Pihenőidő2 hours
ELKÉSZÍTÉS2 hours 30 minutes
FOGÁSDesszert, Keksz
KONYHAHagyományos
ADAG 4 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 tojássárga
  • 1 db citrom reszelt héja
  • fél db citrom leve
  • 2 evőkanál szárított levendula
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet

ELKÉSZÍTÉS
 

Linzerkekszet készítünk:

  • A puha vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, amiben elkevertük a szódabikarbónát és a sót.
  • A tojásoknak csak a sárgáját használjuk, ettől lesz a keksz omlós. A citromhéjat és hozzáadjuk, valamint a citromlét.
  • Utolsónak a levendula jön, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Nagyon ragacsos lesz (ezért kell sietni), de ez természetes.
  • Folpackra halmozzuk, hosszú rudat formázunk, becsomagoljuk és legalább 2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
  • Az idő leteltével kicsomagoljuk a tésztarudat és éles késsel 2-3 mm vasragságúra felszeleteljük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Először nagyon puhának tűnik, de ahogy hűl, kissé megszilárdul.
hirdetés

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Citromos-levendulás keksz jellemzői

"Citromos-levendulás keksz" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>