A levendula nem egy szokványos hozzávaló. De ettől függetlenül nagyon jó szárított levendulával citromos kekszet ízesíteni. A citrom és a levendula szédületes összhangot alkot együtt a citromos-levendulás kekszben.
hirdetés
A citrom viszont sokkal ismertebb hozzávaló, mint a levendula. A savanykás íze feldobja az ételek ízvilágát. Mivel a citrom igen kedvelt, számtalan ételt készítenek belőle. Köztük különféle kekszeket is: Omlós citromos keksz,
Citromos-levendulás keksz recept
Linzerkekszet készítünk:
- A puha vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, amiben elkevertük a szódabikarbónát és a sót.
- A tojásoknak csak a sárgáját használjuk, ettől lesz a keksz omlós. A citromhéjat és hozzáadjuk, valamint a citromlét.
- Utolsónak a levendula jön, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Nagyon ragacsos lesz (ezért kell sietni), de ez természetes.
- Folpackra halmozzuk, hosszú rudat formázunk, becsomagoljuk és legalább 2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
- Az idő leteltével kicsomagoljuk a tésztarudat és éles késsel 2-3 mm vasragságúra felszeleteljük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Először a citromos-levendulás keksz nagyon puhának tűnik, de ahogy hűl, kissé megszilárdul.
hirdetés
Citromos-levendulás keksz
Puha citromos levendulás keksz
HOZZÁVALÓK
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 3 tojássárga
- 1 db citrom reszelt héja
- fél db citrom leve
- 2 evőkanál szárított levendula
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS
Linzerkekszet készítünk:
- A puha vajat elmorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, amiben elkevertük a szódabikarbónát és a sót.
- A tojásoknak csak a sárgáját használjuk, ettől lesz a keksz omlós. A citromhéjat és hozzáadjuk, valamint a citromlét.
- Utolsónak a levendula jön, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Nagyon ragacsos lesz (ezért kell sietni), de ez természetes.
- Folpackra halmozzuk, hosszú rudat formázunk, becsomagoljuk és legalább 2 órára betesszük a mélyhűtőbe.
- Az idő leteltével kicsomagoljuk a tésztarudat és éles késsel 2-3 mm vasragságúra felszeleteljük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Először nagyon puhának tűnik, de ahogy hűl, kissé megszilárdul.
hirdetés
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Citromos-levendulás keksz" Hozzászólások