Press "Enter" to skip to content

Mákos tészta


Mákos tészta tányéron

Mákos tészta elkészítése. Sokan félnek tésztát otthon sajátkezűleg gyúrni. Pedig, ha belegondolunk, dédszüleink sem voltak nálunk ügyesebbek, csak éppen rákényszerültek, maguk készítsenek el a konyhában mindent. Lehet, hogy mi pusztán elkényelmesedtünk és mindent gyorsan, sőt rögtön akarunk. Akinek ideje engedi és van egy kis kísérletező kedve annak nagyon ajánlom, próbálja ki. Az egésznek csak annyi a titka: minél többször csináljuk, annál rutinosabbak leszünk, annál jobban fog sikerülni. Nem kell megijedni, ha elsőre nem olyan, ahogy mi elképzeltük. Csak ne add föl!

Mákos tészta recept

  1. A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  2. Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ez egy kicsit fárasztó folyamat, de minél kitartóbbak vagyunk, annál finomabb lesz a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük.
  3. Ezután 4 részre vágjuk a tésztát, jól belisztezzük és egyenként kezdjük minél vékonyabbra kinyújtani. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  4. Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  5. A megfőtt tésztát ízlés szerint darált mákkal és porcukorral ízesítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Mákos tészta tányéron
Mákos tészta egy egyszerű, de nagyon finom ebéd a mák szerelmesinek.
Mákos tészta tányéron

Mákos tészta

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS15 perc
Pihenőidő15 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 30 perc
FOGÁSEbéd
KONYHAHagyományos
ADAG 2 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 1 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • víz
  • darált mák
  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tojást egy tálban elmorzsoljuk a liszttel és éppen csak annyi vízzel, hogy gyúrható, de nem lágy tésztát kapjunk.
  • Erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk, míg szép sima tésztát kapunk. Ez egy kicsit fárasztó folyamat, de minél kitartóbbak vagyunk, annál finomabb lesz a tésztánk. Ha ezzel megvagyunk, nyújtó felületre borítjuk, letakarjuk és 10-15 percig pihentetjük.
  • Ezután 4 részre vágjuk a tésztát, jól belisztezzük és egyenként kezdjük minél vékonyabbra kinyújtani. Ezt én úgy csinálom, hogy a belisztezett nyújtófára ráhajtom a tészta egyik végét és mindkét tenyeremmel többször jól végig hengergetem. Ezt megismétlem a másik végével is, majd fordítok egyet a tésztán és a másik két oldalával is ugyanígy járok el. Ha már kellően vékonyra kinyújtottuk a tésztát 4-5 csíkra fölvágjuk, ismét belisztezzük és egymásra rakva tetszőleges méretűre fölvágjuk.
  • Ezután már csak belerakjuk a fölforrt vízbe és amint följön a víz tetejére, leszűrhetjük.
  • A megfőtt tésztát ízlés szerint darált mákkal és porcukorral ízesítjük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Mákos tészta jellemzői

"Mákos tészta" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.