Press "Enter" to skip to content

Őszibarack lekvár főzés


Őszibarack lekvár üvegekben

Az őszibarack lekvár főzés egy izgalmas és ízletes élmény. Az őszibarack zamata tökéletesen kiegészül a lekvár főzése során hozzáadott cukorral. Valamint ez egy igazi csemege, amely megörvendezteti az ízlelőbimbókat. Élvezd az ízeket, és oszd meg a családdal ezt a finom házi készítésű édességet!

hirdetés

Őszibarack lekvár főzés

A házi lekvárnál nincs is jobb. Az elkészítéséhez viszont időt kell szánni. Ahány ház, annyi szokás a lekvárfőzés kapcsán. Íme ahogy én készítem:

Őszibarack beszerzés és üveg tisztítás:

 1. Ha nincs lehetőségünk megtermelni az őszibarackot, akkor ezt a piacról érdemes beszerezni.
 2. Itthon az üvegekkel kezdjük a munkát. Az egész ott kezdődik, hogy ahogy az előző évi lekvárok elfogytak belőlük, kizárólag tisztán rakjuk el a következő évre.
 3. Kiválasztunk annyi az üveget, amennyire szerintünk szükségünk lesz, plusz még egyet a biztonság kedvéért.
 4. Ezeket mosogatószeres vízbe beáztatjuk, majd kefével alaposan megtisztítjuk. Végül egy tálba szájukkal lefele fordítva beleállítjuk és megszárítjuk. (Ezt a munkát már az előző nap is elvégezhetjük.)

Őszibarack feldolgozás:

 1. Az őszibarackokat alaposan megtisztítjuk, a magot eltávolítjuk és meghámozzuk.
 2. Mielőtt a fazékba tennénk, érdemes kisebb adagokban lemérni, hogy tudjuk hány kilóból lesz az őszibarack lekvár.
 3. Az őszibarackoktól függően kisebb darabokra felkockázzuk és ízlés szerint adunk hozzá cukrot. Kilogrammonként adunk 20-30 dkg cukrot, de az édesszájúak adhatnak 40 dkg cukrot is. (Mást én nem teszek bele.) Ezzel hagyjuk kb. 1-2 órát állni a feldarabolt gyümölcsöket.

Őszibarack lekvár főzés:

 1. Ezután egy botmixerrel jól átdolgozzuk a feldolgozott őszibarackokat és feltesszük főni. (Ez szintén gyümölcstől, a mennyiségtől függ, én most 5-6 órán át főztem a legkisebb fokozaton.)
 2. Nem kell végig mellette állni, de gyakran kell kavargatni, nehogy odakapjon az alja. Először az őszibarack felhabzik, majd lassan kezd bebarnulni és sűrűsödni.
 3. Egy tányérra szedjünk ki egy kevés megfőtt őszibarack lekvárt egy kanállal segítségével. Majd várjunk pár percet, hogy kihűljön és nézzük meg, hogy folyik-e még. Ekkor látjuk meg, hogy kell-e még főzni. Ha nagyon folyik, akkor még kell főzni!

  Őszibarack lekvár tányérban
  Őszibarack lekvár tányérban

Őszibarack lekvár utómunkálatok:

 1. Ha már elég sűrűnek találjuk, lehúzzuk a tűzről és üvegekbe szedjük.
 2. Miután beletöltöttük az üvegekbe az őszibarack lekvárt, akkor az üvegek száját celofánnal lezárjuk. (Igaz, kevésbé mutatós, mint a csavaros tető, de így évközben láthatjuk, ha valami gond lenne vele.) Egy celofánt erősen rásimítjuk, szoros gumival rögzítjük és ezt még egyszer megismételjük.
 3. Fazékba konyharuhát rakunk, belehelyezzük az üvegeket, annyi konyharuhával bugyolálunk be, amennyi csak belefér. És így hagyjuk kihűlni egy teljes napon keresztül az őszibarack lekvárokat.
Őszibarack lekvár üvegekben
Őszibarack lekvár főzés és tárolás
hirdetés
Őszibarack lekvár üvegekben

Őszibarack lekvár főzés

Íme itt a részletes recept az őszibarack lekvár főzéshez!
Fontos kiemelni, hogy a lekvárfőzés során nem adunk hozzá tartósítószert!
ELŐKÉSZÍTÉS1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS6 hours
Pihenőidő1 nap 2 hours
ELKÉSZÍTÉS1 nap 9 hours
FOGÁSDesszert, Lekvár, Reggeli, Uzsonna
KONYHAHagyományos
ADAG 6 üveg

HOZZÁVALÓK
  

 • 3 kg őszibarack
 • 20-30 dkg cukor kilogrammonként

ELKÉSZÍTÉS
 

Őszibarack beszerzés és üveg tisztítás:

 • Ha nincs lehetőségünk megtermelni az őszibarackot, akkor ezt a piacról érdemes beszerezni.
 • Itthon az üvegekkel kezdjük a munkát. Az egész ott kezdődik, hogy ahogy az előző évi lekvárok elfogytak belőlük, kizárólag tisztán rakjuk el a következő évre.
 • Kiválasztunk annyi az üveget, amennyire szerintünk szükségünk lesz, plusz még egyet a biztonság kedvéért.
 • Ezeket mosogatószeres vízbe beáztatjuk, majd kefével alaposan megtisztítjuk. Végül egy tálba szájukkal lefele fordítva beleállítjuk és megszárítjuk. (Ezt a munkát már az előző nap is elvégezhetjük.)

Őszibarack feldolgozás:

 • Az őszibarackokat alaposan megtisztítjuk, a magot eltávolítjuk és meghámozzuk.
 • Mielőtt a fazékba tennénk, érdemes kisebb adagokban lemérni, hogy tudjuk hány kilóból lesz az őszibarack lekvár.
 • Az őszibarackoktól függően kisebb darabokra felkockázzuk és ízlés szerint adunk hozzá cukrot. Kilogrammonként adunk 20-30 dkg cukrot, de az édesszájúak adhatnak 40 dkg cukrot is. (Mást én nem teszek bele.) Ezzel hagyjuk kb. 1-2 órát állni a feldarabolt gyümölcsöket.

Őszibarack lekvár főzés:

 • Ezután egy botmixerrel jól átdolgozzuk a feldolgozott őszibarackokat és feltesszük főni. (Ez szintén gyümölcstől, a mennyiségtől függ, én most 5-6 órán át főztem a legkisebb fokozaton.)
 • Nem kell végig mellette állni, de gyakran kell kavargatni, nehogy odakapjon az alja. Először az őszibarack felhabzik, majd lassan kezd bebarnulni és sűrűsödni.
 • Egy tányérra szedjünk ki egy kevés megfőtt őszibarack lekvárt egy kanállal segítségével. Majd várjunk pár percet, hogy kihűljön és nézzük meg, hogy folyik-e még. Ekkor látjuk meg, hogy kell-e még főzni. Ha nagyon folyik, akkor még kell főzni!

Őszibarack lekvár utómunkálatok:

 • Ha már elég sűrűnek találjuk, lehúzzuk a tűzről és üvegekbe szedjük.
 • Miután beletöltöttük az üvegekbe az őszibarack lekvárt, akkor az üvegek száját celofánnal lezárjuk. (Igaz, kevésbé mutatós, mint a csavaros tető, de így évközben láthatjuk, ha valami gond lenne vele.) Egy celofánt erősen rásimítjuk, szoros gumival rögzítjük és ezt még egyszer megismételjük.
 • Fazékba konyharuhát rakunk, belehelyezzük az üvegeket, annyi konyharuhával bugyolálunk be, amennyi csak belefér. És így hagyjuk kihűlni egy teljes napon keresztül az őszibarack lekvárokat.
hirdetés

Az egy nap letelte után el is készült az őszibarack lekvárunk! Az elkészült őszibarack lekvár kiválóan illik palacsintára, vagy sütikhez is. » Lekváros süti receptek ITT!

Ha még szeretnél hasonló finomságú lekvárt készíteni, akkor itt van néhány lekvár recept! » Lekvár receptek ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Őszibarack lekvár főzés jellemzői

"Őszibarack lekvár főzés" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>