Ahány ház, annyi szokás. És ez igaz a sertéspörkölt készítésre is. A magyar konyha egyik alapja, meghatározó elelme a pörkölt, amit a pásztoroktól tanultunk el. Az állatok őrzése mellett tökéletesedett ki a kicsit csípős, szaftos húsétel. A neve arra utal, hogy a hagymás zsíron kicsit megpirították a húst, ezáltal az ízek benne maradtak. Minél több hagymával készítjük, annál sűrűbb szaftot kapunk.
hirdetés
Sertéspörkölt recept
- A húst megmossuk és felkockázzuk. Ehhez mindenképpen egy nagyon jó, éles késre van szükség.
- Egy lábasban megolvasztjuk a zsírt, a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsíron rózsaszínűre sütjük.
- Ha ezzel elkészültünk, rárakjuk a húst, alaposan összekeverjük és addig hagyjuk a tűzön kevergetés mellett, míg kifehéredik. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá erőspaprikát.
- Főtt krumplival, tésztával, nokedlivel, tarhonyával tálalhatjuk és savanyúságot adunk mellé.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Sertéspörkölt
HOZZÁVALÓK
- 1 kg sertés lapocka
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
ELKÉSZÍTÉS
- A húst megmossuk és felkockázzuk. Ehhez mindenképpen egy nagyon jó, éles késre van szükség.
- Egy lábasban megolvasztjuk a zsírt, a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsíron rózsaszínűre sütjük.
- Ha ezzel elkészültünk, rárakjuk a húst, alaposan összekeverjük és addig hagyjuk a tűzön kevergetés mellett, míg kifehéredik. Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá erőspaprikát.
hirdetés
hirdetés
"Sertéspörkölt" Hozzászólások