Press "Enter" to skip to content

Tökéletes mákos guba


Tökéletes mákos guba tálban

A tökéletes mákos guba recept gyorsabb és lustább változata, ha az elejét kihagyjuk és veszünk a boltban egy pár kiflit. A lényeg, hogy nem kell frissnek lenniük. Kivételesen ennél a receptnél előny, ha a kiflik szikkadtak. Ha mégis a hosszabb variáció mellett döntesz, és előre dolgozol a kifli sütésével, nem is tart olyan sokáig. Ráadásul ez jó nagy adag kifli, én mindig lefagyasztom egy részét.

Tökéletes mákos guba recept

  1. Ha te magad akarod készíteni a kiflikarikákat, előző nap készítsd el.
  2. A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk. A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk. Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
  3. Másnap a rudakat felkarikázzuk. Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!
  4. A mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
  5. Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet. Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe. Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A tetejére cukros mák kerüljön.
  6. Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük.

Jó étvágyat kívánok!

Tökéletes mákos guba tálban
Tökéletes mákos guba a gyerekek és felnőttek kedvenc étele.
Tökéletes mákos guba tálban

Mákos guba

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS15 perc
Pihenőidő12 óra
ELKÉSZÍTÉS13 óra 15 perc
FOGÁSDesszert, Ebéd
KONYHAHagyományos
ADAG 6 adag

HOZZÁVALÓK
  

Kis kiflik hozzávalóik:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • 3 evőkanál cukor

Guba hozzávalói:

  • tej
  • 20 dkg mák lehet több is, kevesebb is
  • 20 dkg cukor
  • vaj

ELKÉSZÍTÉS
 

  • Ha te magad akarod készíteni a kiflikarikákat, előző nap készítsd el.
  • A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk. A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk. Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
  • Másnap a rudakat felkarikázzuk. Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!
  • mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
  • Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet. Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe. Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók. Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A tetejére cukros mák kerüljön.
  • Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Tökéletes mákos guba jellemzői

"Tökéletes mákos guba" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.