A mákos guba a mákkedvelők egyik nagy, kedvenc desszertje. De persze nem csak azok szeretik, akik rajonganak a mákért, hanem azok is, akik odavannak a finom, puha desszertekért. Így a mákos guba igazából mindenkinek a kedvence lehet. Tökéletesen megálja a helyét önálló fogásként és desszertként is.
A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka
A mákos guba elkészítése tényleg nagyon egyszerű folyamat. A finom mákos guba nem is az elkészítésben, hanem a hozzávalókban és azok mennyiségében rejlik.
- titok: Érdemes szikkadt kifliket használni a mákos guba készítéséhez. – A házi kifli receptemet itt találod! – Mivel a mákos guba tökéletes felhasználási lehetőség add a szikkadt, maradék kiflik megmentésére. (De lehet saját kis kifliket is készíteni, ahogy a receptben is látni fogod!) Viszont ha nem akarsz ennyi időt rászánni, akkor készítheted hagyományosan is, szikkadt kiflikből. Erről a mákos guba kifliből receptben olvashatsz!
- titok: Ne spórolj a tejjel! Lehet, hogy több tej fog kelleni, mint amennyi a receptben le van írva. Ez a kifli állagától is függ. Ha nagyon szikkadt a kifli, akkor több tej is kellhet hozzá, hogy puha legyen a végén. És a sok tejnek köszönhetően lesz szaftos a mákos guba.
Plusz 1 titok!
- titok: Tudom nem sokan vannak oda a mazsoláért. De sokkal különlegesebb és izgalmasabb tud lenni a mákos guba, ha megszórjuk egy kis mazsolával.
Mákos guba recept
Házi mákos guba kis kiflik:
(Ha Te magad akarod készíteni a házi mákos guba kis kifliket, akkor már az előző nap készítsd el őket.)
- A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk.
- A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk.
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
- Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
- Másnap a rudakat felkarikázzuk. (Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!)
Mákos guba készítése:
(Ha nem házi készítésű kiflikkel szeretnéd kezdeni, akkor innen kezd a receptet.)
- A mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
- Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet.
- Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe.
- Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. (Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók.)
- Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A mákos guba tetejére cukros mák kerüljön.
- Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük a mákos gubát jénaiban.
Mákos guba
HOZZÁVALÓK
Házi kis kiflik hozzávalóik:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- 0,5 dl olaj
- 3 evőkanál cukor
Mákos guba további hozzávalói:
- tej
- 20 dkg mák lehet több is, kevesebb is
- 20 dkg cukor
- vaj
ELKÉSZÍTÉS
Házi mákos guba kis kiflik:
- (Ha Te magad akarod készíteni a házi mákos guba kis kifliket, akkor már az előző nap készítsd el őket.)
- A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk.
- A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk.
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
- Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
- Másnap a rudakat felkarikázzuk. (Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!)
Mákos guba készítése:
- (Ha nem házi készítésű kiflikkel szeretnéd kezdeni, akkor innen kezd a receptet.)
- A mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
- Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet.
- Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe.
- Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. (Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók.)
- Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A mákos guba tetejére cukros mák kerüljön.
- Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük a mákos gubát jénaiban.
Jó étvágyat kívánok!
"A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka" Hozzászólások