Press "Enter" to skip to content

A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka


Mákos guba tálban

A mákos guba a mákkedvelők egyik nagy, kedvenc desszertje. De persze nem csak azok szeretik, akik rajonganak a mákért, hanem azok is, akik odavannak a finom, puha desszertekért. Így a mákos guba igazából mindenkinek a kedvence lehet. Tökéletesen megálja a helyét önálló fogásként és desszertként is.

hirdetés

A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka

A mákos guba elkészítése tényleg nagyon egyszerű folyamat. A finom mákos guba nem is az elkészítésben, hanem a hozzávalókban és azok mennyiségében rejlik.

  1. titok: Érdemes szikkadt kifliket használni a mákos guba készítéséhez. – A házi kifli receptemet itt találod! – Mivel a mákos guba tökéletes felhasználási lehetőség add a szikkadt, maradék kiflik megmentésére. (De lehet saját kis kifliket is készíteni, ahogy a receptben is látni fogod!) Viszont ha nem akarsz ennyi időt rászánni, akkor készítheted hagyományosan is, szikkadt kiflikből. Erről a mákos guba kifliből receptben olvashatsz!
  2. titok: Ne spórolj a tejjel! Lehet, hogy több tej fog kelleni, mint amennyi a receptben le van írva. Ez a kifli állagától is függ. Ha nagyon szikkadt a kifli, akkor több tej is kellhet hozzá, hogy puha legyen a végén. És a sok tejnek köszönhetően lesz szaftos a mákos guba.

Plusz 1 titok!

  1. titok: Tudom nem sokan vannak oda a mazsoláért. De sokkal különlegesebb és izgalmasabb tud lenni a mákos guba, ha megszórjuk egy kis mazsolával.

Mákos guba recept

Házi mákos guba kis kiflik:

(Ha Te magad akarod készíteni a házi mákos guba kis kifliket, akkor már az előző nap készítsd el őket.)

  1. A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk.
  3. A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk.
  4. Letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
  6. Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
  7. Másnap a rudakat felkarikázzuk. (Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!)

Mákos guba készítése:

(Ha nem házi készítésű kiflikkel szeretnéd kezdeni, akkor innen kezd a receptet.)

  1. A mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
  2. Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet.
  3. Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe.
  4. Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. (Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók.)
  5. Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A mákos guba tetejére cukros mák kerüljön.
  6. Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük a mákos gubát jénaiban.
Mákos guba tálban
A mákos guba gyerekek és felnőttek kedvenc étele.
hirdetés
Mákos guba tálban

Mákos guba

Jénaiban sült, házi kis kifliből készült mákos guba recept.
A mákos guba gyorsabb és lustább változata, ha az elejét kihagyjuk és veszünk a boltban egy pár kiflit. - Erről a mákos guba változatról a mákos guba kifliből receptben olvashatsz! - A lényeg, hogy nem kell frissnek lenniük a kifliknek. Kivételesen ennél a receptnél előny, ha a kiflik szikkadtak.
Ha mégis a hosszabb variáció mellett döntesz, és előre dolgozol a kifli sütésével, nem is tart olyan sokáig. Ráadásul ez jó nagy adag kifli, én mindig lefagyasztom egy részét.
ELŐKÉSZÍTÉS1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS15 minutes
Pihenőidő12 hours
ELKÉSZÍTÉS13 hours 15 minutes
FOGÁSDesszert, Ebéd, Vacsora
KONYHAHagyományos, Kísérletező
ADAG 6 adag

HOZZÁVALÓK
  

Házi kis kiflik hozzávalóik:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • 3 evőkanál cukor

Mákos guba további hozzávalói:

  • tej
  • 20 dkg mák lehet több is, kevesebb is
  • 20 dkg cukor
  • vaj

ELKÉSZÍTÉS
 

Házi mákos guba kis kiflik:

  • (Ha Te magad akarod készíteni a házi mákos guba kis kifliket, akkor már az előző nap készítsd el őket.)
  • A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztbe szórunk egy csipet sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vizet. Összegyúrjuk, kidagasztjuk.
  • A dagasztás közben hozzácsorgatjuk az olajat és szép sima, ruganyos tésztává dagasztjuk.
  • Letakarva duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt a tészta, egy nyújtófelületen átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
  • Egyenként tepsiméretű rudakat sodrunk belőlük és a sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
  • Másnap a rudakat felkarikázzuk. (Ha túl nagy adagot kaptunk, felkarikázva tedd zacskóba és fagyaszd le!)

Mákos guba készítése:

  • (Ha nem házi készítésű kiflikkel szeretnéd kezdeni, akkor innen kezd a receptet.)
  • A mákot daráljuk meg. Egy tepsit vagy jénai tálat vajazzunk ki.
  • Egy fazékban forrósítsuk fel a tejet.
  • Áztassuk meg benne a kiflikarikákat, majd szűrőlapáttal vegyük ki és rakjuk a tepsibe.
  • Rétegenként szórjuk gazdagon mákkal és cukorral. (Addig végezzük ezt a folyamatot, míg el nem fogynak a hozzávalók.)
  • Ha szükséges, pótoljuk a tejet. A mákos guba tetejére cukros mák kerüljön.
  • Előmelegített sütőben 10-15 percig süssük a mákos gubát jénaiban.
hirdetés

Jó étvágyat kívánok!

hirdetés
Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!

A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka jellemzői

"A tökéletes mákos guba elkészítésének 2 titka" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük