Press "Enter" to skip to content

Töltött káposzta recept


Töltött káposzta tejföllel

Ezt a töltött káposzta receptet a nagymamámtól kaptam. A töltött káposzta nálunk a karácsonyi menü része. Egyébként török eredetű étel, aminek számtalan variációja van. Készítik édes káposztából is, de paradicsomosan vagy éppen hús nélkül is. Télen rendszeresen fogyasztunk savanyú káposztát. Egyrészt mert szeretjük az ízét, másrészt, mert kiváló vitaminforrás (C-, B1-vitamin) és ásványi anyagokat is tartalmaz (foszfor, nátrium, kálium, magnézium, kálcium). Rosttartalma miatt segíti az emésztést, tisztítja a májat, erősíti a bélflórát különösen, ha megisszuk a levét is.

hirdetés

Töltött káposzta recept

  1. A megtisztított vöröshagyma felét apróra vágjuk és zsíron megdinszteljük. A rizst ill. az árpakását megfőzzük. A hagymához keverjük a darált húst, a rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk. Az egészet jól összekeverjük.
  2. A káposztalevelek vastag ereit eltávolítjuk és a töltelékből formázott gombócokkal megtöltjük. Ez úgy történik, hogy az egyik tenyerünkbe helyezett káposzta közepébe tesszük a húsgombócot, magunk felől elkezdjük feltekerni, közben a két szélét is befelé hajtjuk.
  3. A vöröshagyma másik felét is felaprítjuk, zsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd rátesszük az apró káposzta felét, a megtöltött káposztaleveleket, az oldalast és a maradék káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje és fedő alatt lassú tűzön kb. 2 óráig főzzük.

Jó étvágyat kívánok!

Töltött káposzta tejföllel
Kitűnő töltött káposzta recept.
hirdetés
Töltött káposzta tejföllel

Töltött káposzta recept

ELŐKÉSZÍTÉS1 hour
SÜTÉS/FŐZÉS2 hours
ELKÉSZÍTÉS3 hours
FOGÁSFőétel
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

  • 10-12 db savanyú káposztalevél
  • 2 kg apró savanyú káposzta
  • 80 dkg sertés darált hús
  • 4 szelet vágott oldalas
  • 10 dkg rizs vagy árpakása
  • 1 db tojás
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • zsír vagy olaj
  • só, bors
  • őrölt pirospaprika
  • tejföl

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A megtisztított vöröshagyma felét apróra vágjuk és zsíron megdinszteljük. A rizst ill. az árpakását megfőzzük. A hagymához keverjük a darált húst, a rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk. Az egészet jól összekeverjük.
  • káposztalevelek vastag ereit eltávolítjuk és a töltelékből formázott gombócokkal megtöltjük. Ez úgy történik, hogy az egyik tenyerünkbe helyezett káposzta közepébe tesszük a húsgombócot, magunk felől elkezdjük feltekerni, közben a két szélét is befelé hajtjuk.
  • A vöröshagyma másik felét is felaprítjuk, zsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd rátesszük az apró káposzta felét, a megtöltött káposztaleveleket, az oldalast és a maradék káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy épp ellepje és fedő alatt lassú tűzön kb. 2 óráig főzzük.
hirdetés
Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Töltött káposzta recept jellemzői

"Töltött káposzta recept" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport