Press "Enter" to skip to content

Hókifli lépésről lépésre


Hókifli lépésről lépésre alma töltelékkel

Hókifli lépésről lépésre: A hókifli nagyanyáink receptje. Ez nem túlzás, sőt. Német nyelvterületről származik és Mária Terézia idején (18. század) terjedt el a Habsburg Birodalomban, így Magyarországon is. Számos változata van. Én most a hagyományos hókifli újragondolt változatát mutatom be. Az almától egy kicsit pikáns ízt kap, a fahéj, a citrom és a vanília finom illata igazi karácsonyi hangulatba hoz.

Hókifli lépésről lépésre recept

  1. A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nem túl vékony cikkekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, egy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral, fahéjjal. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük a vizet és hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, a pici sót és végül a tejet. Alaposan összegyúrjuk, ami nem könnyű, mert egy kemény tésztával dolgozunk. De ennek ilyennek kell lenni. Ha kész a sima tésztánk, cipót formázunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 180 fokra melegítjük.
  4. Fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát lisztezett felületen és egy nagyobb pogácsaszaggatóval (én egy vizes pohárral) köröket szaggatunk. (Én ezeket sodrófával még egy kicsit elnyújtom.) Mindegyik közepére teszünk az almából, majd félbehajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk és mehet a tepsibe. Míg sül, egy tálban összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral. A kész kifliket még melegen megforgatjuk ebben a cukorban.

Jó étvágyat kívánok!

Hókifli lépésről lépésre alma töltelékkel
Almás töltelékes hókifli lépésről lépésre.
Hókifli lépésről lépésre alma töltelékkel

Hókifli lépésről lépésre

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő30 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 50 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 40 darab

HOZZÁVALÓK
  

Tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojássárga
  • 3 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • csipetnyi

Töltelék hozzávalói:

  • 1 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • citromlé

Szórás hozzávalói:

  • porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, nem túl vékony cikkekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, egy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral, fahéjjal. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük a vizet és hagyjuk kihűlni.
  • A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, a pici sót és végül a tejet. Alaposan összegyúrjuk, ami nem könnyű, mert egy kemény tésztával dolgozunk. De ennek ilyennek kell lenni. Ha kész a sima tésztánk, cipót formázunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 180 fokra melegítjük.
  • Fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát lisztezett felületen és egy nagyobb pogácsaszaggatóval (én egy vizes pohárral) köröket szaggatunk. (Én ezeket sodrófával még egy kicsit elnyújtom.) Mindegyik közepére teszünk az almából, majd félbehajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk és mehet a tepsibe. Míg sül, egy tálban összekeverjük a porcukrot a vaníliás cukorral. A kész kifliket még melegen megforgatjuk ebben a cukorban.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hókifli lépésről lépésre jellemzői

"Hókifli lépésről lépésre" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.