Press "Enter" to skip to content

Azonnal puha mézeskalács


Azonnal puha mézeskalács dióval a tetején

Az azonnal puha mézeskalács sütése hagyomány nálunk Advent idején. Mivel az ókorban, a középkorban a méz volt a legfontosabb édesítőszer, süteményeket, kalácsokat, de édes italokat is ezzel készítettek. A középkorban a mézeskalács sütésére céhek jöttek létre, amelyek különleges, fából művészien kifaragott formák segítségével alkották meg remekműveiket, a miket aztán a vásárokon kínáltak. A kalács népszerűségét a Grimm-testvérek meséje tovább növelte.

Azonnal puha mézeskalács recept

 1. A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
 2. A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
 3. Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
 4. Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom, viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a kalács tetejére.

Jó étvágyat kívánok!

Azonnal puha mézeskalács dióval a tetején
Azonnal puha mézeskalács dióval díszítve.
Azonnal puha mézeskalács dióval a tetején

Azonnal puha mézeskalács

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra
SÜTÉS/FŐZÉS8 perc
Pihenőidő1 nap
ELKÉSZÍTÉS1 nap 1 óra 8 perc
FOGÁSDesszert
KONYHAHagyományos
ADAG 3 tepsi

HOZZÁVALÓK
  

 • 60 dkg liszt
 • 25 dkg méz
 • 5 dkg vaj
 • 3 db tojás
 • 10 dkg porcukor
 • 1 evőkanál fahéj
 • 1 kávéskanál szegfűszeg
 • 1 zacskó szalalkáli

ELKÉSZÍTÉS
 

 • A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
 • A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
 • Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
 • Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom, viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a kalács tetejére.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Azonnal puha mézeskalács jellemzői

"Azonnal puha mézeskalács" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.