Az azonnal puha mézeskalács sütése hagyomány nálunk Advent idején. Mivel az ókorban, a középkorban a méz volt a legfontosabb édesítőszer, süteményeket, kalácsokat, de édes italokat is ezzel készítettek. A középkorban a mézeskalács sütésére céhek jöttek létre, amelyek különleges, fából művészien kifaragott formák segítségével alkották meg remekműveiket, a miket aztán a vásárokon kínáltak. A kalács népszerűségét a Grimm-testvérek meséje tovább növelte.
Azonnal puha mézeskalács recept
- A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
- A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
- Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
- Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom, viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a kalács tetejére.
Jó étvágyat kívánok!

Azonnal puha mézeskalács
HOZZÁVALÓK
- 60 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 zacskó szalalkáli
ELKÉSZÍTÉS
- A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
- A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
- Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
- Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom, viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a kalács tetejére.
"Azonnal puha mézeskalács" Hozzászólások