Press "Enter" to skip to content

Bajor zsemle

Bajor zsemle tepsiben

A bajor zsemle egy igazán remek zsemle. Kipróbáltam és bevált. Otthon sütni mindig nagy élmény számomra. Annyira a mindennapok részévé vált, hogy már meg sem tudom mondani, mikor vettem bolti kenyeret vagy péksüteményt, de akár kekszet, a sütikről már nem is beszélve. Zsemléket is sütök. Ezt a receptet mindenkinek csak ajánlani tudom.

hirdetés

Bajor zsemle recept

  1. A lisztet kimérjük egy keverőtálba, 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni 8-10 percig. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd az olajat.
  2. Jól összegyúrjuk és ha összeállt a kenyértésztánk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy erőteljes kézmozdulatokkal addig gyömöszöljük a tésztát, míg az elválik a tál oldalától és a kezünktől is, valamint finom tapintásúvá válik. Ez eltarthat akár 10 percig is, de megéri ez a kis fáradság.
  3. Ha jól kidagasztottuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtó felületre, kicsit átgyúrjuk és 8 részre osztjuk. Mindegyiket egy kicsit meggömbölyítjük és 10 percig letakarva pihentetjük.
  4. Közben 1 l vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórunk 1 evőkanál szódabikarbónát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha felforrt a víz, egyenkét belemerítjük a zsömléket és 30 másodpercig víz alatt tartjuk, közben egyszer megfordítjuk. Ezután a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket éles késsel bevágjuk. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Bajor zsemle tepsiben
Bajor zsemle nem csak jól néz ki, de nagyon finom is.

Bajor zsemle

Bajor zsemle tepsiben
Előkészítés: 20 minutes
Sütés / Főzés: 15 minutes
Pihenőidő 1 hour
Összesen: 1 hour 35 minutes
Adag: 8 darab
Fogás: Vacsora
Konyha: Német

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 l víz főzéshez
  • 1 evőkanál szódabikarbóna főzéshez
hirdetés

Elkészítés

  • A lisztet kimérjük egy keverőtálba, 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni 8-10 percig. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd az olajat.
  • Jól összegyúrjuk és ha összeállt a kenyértésztánk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy erőteljes kézmozdulatokkal addig gyömöszöljük a tésztát, míg az elválik a tál oldalától és a kezünktől is, valamint finom tapintásúvá válik. Ez eltarthat akár 10 percig is, de megéri ez a kis fáradság.
  • Ha jól kidagasztottuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtó felületre, kicsit átgyúrjuk és 8 részre osztjuk. Mindegyiket egy kicsit meggömbölyítjük és 10 percig letakarva pihentetjük.
  • Közben 1 l vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórunk 1 evőkanál szódabikarbónát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha felforrt a víz, egyenkét belemerítjük a zsömléket és 30 másodpercig víz alatt tartjuk, közben egyszer megfordítjuk. Ezután a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket éles késsel bevágjuk. Forró sütőben ropogósra sütjük.
hirdetés:

Bajor zsemle jellemzői

"Bajor zsemle" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük