Miért épp császárzsemle a neve? A legenda szerint Ferenc József kedvelte ezt a péksüteményt, innen kapta a nevét. Akár így történt, akár nem, mindenképpen érdemes időt szánni erre a mutatós és finom zsemlének az elkészítésére.
hirdetés
Császárzsemle recept
- A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat.
- Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni.
- Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. – Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát.
- 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
Jöhet a császárzsemle formázás:
- Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból.
- Majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
- A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre.
- A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.

hirdetés
Császárzsemle
Íme itt a részletes recept a császárzsemle elkészítéséhez!
HOZZÁVALÓK
- 70 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- mák szóráshoz
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat.
- Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni.
- Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. – Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát.
- 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
Jöhet a császárzsemle formázása
- Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból.
- Majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
- A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre.
- A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
hirdetés
Jó étvágyat kívánok!
További zsemle recept
Ha kíváncsi vagy még másfajta zsemle receptre is, akkor itt igazi különlegesség, amit nem csak sütni kell, hanem főzni is: Bajor zsemle »
Ferenc Józsefhez nemcsak a császárzsemle kötődik, hanem a császármorzsa is. Próbáld ki a habkönnyű császármorzsa receptünket is!
hirdetés
"Császárzsemle" Hozzászólások