Miért épp császárzsemle a neve? A legenda szerint Ferenc József (uralkodása: 1848-1916) kedvelte ezt a péksüteményt, innen kapta a nevét. Akár így történt, akár nem, mindenképpen érdemes időt szánni erre a mutatós és finom zsemlének az elkészítésére. Én már évek óta nem vásárolok sem kenyeret, sem péksüteményt. Jól megtervezett időbeosztással munka mellett is kivitelezhető ezeknek a megsütése magunk és az egész család örömére.
hirdetés
Császárzsemle recept
- A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat. Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni. Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát. 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
- Jöhet a formázás. Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból, majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
- A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre. A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
Jó étvágyat kívánok!

Császárzsemle
HOZZÁVALÓK
- 70 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- mák szóráshoz
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat. Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni. Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát. 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
- Jöhet a formázás. Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból, majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
- A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre. A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
hirdetés
Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!
"Császárzsemle" Hozzászólások