Press "Enter" to skip to content

Császárzsemle


Császárzsemle megsütve

Miért épp császárzsemle a neve? A legenda szerint Ferenc József (uralkodása: 1848-1916) kedvelte ezt a péksüteményt, innen kapta a nevét. Akár így történt, akár nem, mindenképpen érdemes időt szánni erre a mutatós és finom zsemlének az elkészítésére. Én már évek óta nem vásárolok sem kenyeret, sem péksüteményt. Jól megtervezett időbeosztással munka mellett is kivitelezhető ezeknek a megsütése magunk és az egész család örömére.

Császárzsemle recept

  1. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat. Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni. Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát. 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  2. Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
  3. Jöhet a formázás. Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból, majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
  4. A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre. A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Császárzsemle megsütve
A császárzsemle Ferenc József kedvenc péksüteménye volt.
Császárzsemle megsütve

Császárzsemle

ELŐKÉSZÍTÉS25 perc
SÜTÉS/FŐZÉS20 perc
Pihenőidő1 óra 25 perc
ELKÉSZÍTÉS2 óra 10 perc
FOGÁSVacsora
KONYHAOsztrák
ADAG 12 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • mák szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat. Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni. Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát. 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  • Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.
  • Jöhet a formázás. Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból, majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
  • A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre. A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
Megosztás:

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!

Császárzsemle jellemzői

"Császárzsemle" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük