Press "Enter" to skip to content

Császárzsemle


Császárzsemle megsütve

Miért épp császárzsemle a neve? A legenda szerint Ferenc József kedvelte ezt a péksüteményt, innen kapta a nevét. Akár így történt, akár nem, mindenképpen érdemes időt szánni erre a mutatós és finom zsemlének az elkészítésére.

hirdetés

Császárzsemle recept

  1. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat.
  2. Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni.
  3. Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. – Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát.
  4. 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  5. Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.

Jöhet a császárzsemle formázás:

  1. Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból.
  2. Majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
  3. A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre.
  4. A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
Császárzsemle megsütve
A császárzsemle Ferenc József kedvenc péksüteménye volt.
hirdetés
Császárzsemle megsütve

Császárzsemle

Íme itt a részletes recept a császárzsemle elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS25 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS20 minutes
Pihenőidő1 hour 25 minutes
ELKÉSZÍTÉS2 hours 10 minutes
FOGÁSEbéd, Reggeli, Uzsonna, Vacsora
KONYHAOsztrák
ADAG 12 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • mák szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat és a folyadékokat.
  • Összekavarjuk és elkezdjük gyúrni.
  • Ha már összeállt a tésztánk, jöhet a dagasztás. – Ez egy kemény munka, de legalább letudjuk vele az edzésünk karerősítő gyakorlatát.
  • 8-10 perc dagasztás után a tésztánk szép sima, levegős lesz. Egy kicsit pihenhetünk. Letakarjuk egy konyharuhával és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
  • Ezután kiborítjuk egy nyújtó felületre, pár mozdulattal átgyúrjuk és egy késsel 12 részre osztjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük, ismét letakarjuk 10 percre.

Jöhet a császárzsemle formázása

  • Először egyenként 25-30 cm hosszú hurkákat sodrunk a gombócokból.
  • Majd csomót kötünk a hurkánk közepére és az egyik végét alulról, a másikat felülről tüntetjük el. (Nem kell aggódni, könnyebb megcsinálni, mint leírni. Csak egy kis gyakorlás és sikerülni fog.)
  • A zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk, ismét letakarjuk 30 percre.
  • A 20. perc körül bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A zsemléket vízzel lepermetezzük, megszórjuk kevés mákkal (nem darált!) és ropogósra sütjük.
hirdetés

Jó étvágyat kívánok!

További zsemle recept

Ha kíváncsi vagy még másfajta zsemle receptre is, akkor itt igazi különlegesség, amit nem csak sütni kell, hanem főzni is: Bajor zsemle »

Ferenc Józsefhez nemcsak a császárzsemle kötődik, hanem a császármorzsa is. Próbáld ki a habkönnyű császármorzsa receptünket is!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Császárzsemle jellemzői

"Császárzsemle" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport