Press "Enter" to skip to content

Bajor zsemle


Bajor zsemle tepsiben

A bajor zsemle egy igazán remek zsemle. Kipróbáltam és bevált. Otthon sütni mindig nagy élmény számomra. Annyira a mindennapok részévé vált, hogy már meg sem tudom mondani, mikor vettem bolti kenyeret vagy péksüteményt, de akár kekszet, a sütikről már nem is beszélve. Zsemléket is sütök. Ezt a receptet mindenkinek csak ajánlani tudom.

hirdetés

Bajor zsemle recept

  1. A lisztet kimérjük egy keverőtálba, 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni 8-10 percig. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd az olajat.
  2. Jól összegyúrjuk és ha összeállt a kenyértésztánk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy erőteljes kézmozdulatokkal addig gyömöszöljük a tésztát, míg az elválik a tál oldalától és a kezünktől is, valamint finom tapintásúvá válik. Ez eltarthat akár 10 percig is, de megéri ez a kis fáradság.
  3. Ha jól kidagasztottuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtó felületre, kicsit átgyúrjuk és 8 részre osztjuk. Mindegyiket egy kicsit meggömbölyítjük és 10 percig letakarva pihentetjük.
  4. Közben 1 l vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórunk 1 evőkanál szódabikarbónát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha felforrt a víz, egyenkét belemerítjük a zsömléket és 30 másodpercig víz alatt tartjuk, közben egyszer megfordítjuk. Ezután a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket éles késsel bevágjuk. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Bajor zsemle tepsiben
Bajor zsemle nem csak jól néz ki, de nagyon finom is.
hirdetés
Bajor zsemle tepsiben

Bajor zsemle

ELŐKÉSZÍTÉS20 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS15 minutes
Pihenőidő1 hour
ELKÉSZÍTÉS1 hour 35 minutes
FOGÁSVacsora
KONYHANémet
ADAG 8 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 l víz főzéshez
  • 1 evőkanál szódabikarbóna főzéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A lisztet kimérjük egy keverőtálba, 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni 8-10 percig. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót és a maradék vizet, majd az olajat.
  • Jól összegyúrjuk és ha összeállt a kenyértésztánk, elkezdjük dagasztani. Ez azt jelenti, hogy erőteljes kézmozdulatokkal addig gyömöszöljük a tésztát, míg az elválik a tál oldalától és a kezünktől is, valamint finom tapintásúvá válik. Ez eltarthat akár 10 percig is, de megéri ez a kis fáradság.
  • Ha jól kidagasztottuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtó felületre, kicsit átgyúrjuk és 8 részre osztjuk. Mindegyiket egy kicsit meggömbölyítjük és 10 percig letakarva pihentetjük.
  • Közben 1 l vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórunk 1 evőkanál szódabikarbónát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha felforrt a víz, egyenkét belemerítjük a zsömléket és 30 másodpercig víz alatt tartjuk, közben egyszer megfordítjuk. Ezután a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket éles késsel bevágjuk. Forró sütőben ropogósra sütjük.
hirdetés
Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


Bajor zsemle jellemzői

"Bajor zsemle" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook csoport
×

Mielőtt elmész, mindenképpen csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!


CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ >>