Press "Enter" to skip to content

Kapros krumplis lepény


Kapros krumplis lepény tányéron

Kapros-krumplis lepény recept. Tavasszal már alig várom, hogy frisset, zöldet ehessek. A kaprot imádom, krumpli is jöhet bármikor. És itt ez a mutatós és nagyon finom, a krumpli-liszt párosítás ellenére könnyű lepény. (Már ha komolyan vesszük a dagasztást.) Vacsorára egy pohár tejjel vagy sörrel kitűnő.

Kapros-krumplis lepény recept (2 lepény)

  1. Először a tölteléket készítjük el. A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük. Közben a kaprot megmossuk, összevágjuk. Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, elkeverjük a tejjel, tejföllel, az ízlés szerinti sóval és a fölaprított kaporral. Félre tesszük hűlni.
  2. Most jöhet a tészta elkészítése. A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig pihentetjük, míg az élesztő felfut. Addig kimérjük egy tálba a többi hozzávalót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk és el kezdjük dagasztani. Talán ez egy kicsit fárasztó munka, de ne akarjuk ezt a lépést megspórolni. Én a zsírt ekkor dagasztom a tésztához apránként, megkönnyíti a munkát. Akkor leszünk kész, ha a tészta szép fényes, a kezünk és a tál szép tiszta tésztától és a karunk már majd leszakad. Amikor kész a dagasztás, kétfelé vágjuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. Ha megkelt a tészta, egyenként vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a szélén hagyunk kb. 2 centi részt szabadon. Ezután a tészta négy sarkát kicsit meghúzzuk és a tészta közepéig visszahajtjuk. Tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással és pirosra sütjük. Légkeveréses sütőben egyszerre is süthetjük a két lepényt.

Jó étvágyat kívánok!

Kapros krumplis lepény tányéron
A hajtogatott kapros krumplis lepény igen laktató.
Kapros krumplis lepény tányéron

Kapros krumplis lepény

A hozzávalók és az elkészítés szerint 2 darab lepényt készítünk. Ha csak egyet szeretnél készíteni, akkor felezd meg az adagok számát.
ELŐKÉSZÍTÉS1 óra 15 perc
SÜTÉS/FŐZÉS35 perc
Pihenőidő1 óra
ELKÉSZÍTÉS2 óra 50 perc
FOGÁSVacsora
KONYHAHagyományos
ADAG 8 adag

HOZZÁVALÓK
  

Tészta hozzávalói (2 lepényhez):

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál zsír

Töltelék hozzávalói (2 lepényhez):

  • 1 kg krumpli
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás kenéshez

ELKÉSZÍTÉS
 

  • Először a tölteléket készítjük el. A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük. Közben a kaprot megmossuk, összevágjuk. Ha a krumpli megfőtt, leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, elkeverjük a tejjel, tejföllel, az ízlés szerinti sóval és a fölaprított kaporral. Félre tesszük hűlni.
  • Most jöhet a tészta elkészítése. A tejet meglangyosítjuk egy kiskanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig pihentetjük, míg az élesztő felfut. Addig kimérjük egy tálba a többi hozzávalót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk és el kezdjük dagasztani. Talán ez egy kicsit fárasztó munka, de ne akarjuk ezt a lépést megspórolni. Én a zsírt ekkor dagasztom a tésztához apránként, megkönnyíti a munkát. Akkor leszünk kész, ha a tészta szép fényes, a kezünk és a tál szép tiszta tésztától és a karunk már majd leszakad. Amikor kész a dagasztás, kétfelé vágjuk a tésztát, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Ha megkelt a tészta, egyenként vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a szélén hagyunk kb. 2 centi részt szabadon. Ezután a tészta négy sarkát kicsit meghúzzuk és a tészta közepéig visszahajtjuk. Tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással és pirosra sütjük. Légkeveréses sütőben egyszerre is süthetjük a két lepényt.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Kapros krumplis lepény jellemzői

"Kapros krumplis lepény" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.