Tulajdonképpen a krumpligombóc leves egy zöldségleves. Ami különlegessé teszi, az a levesbetét, ami jelen esetben a krumpligombóc. Ettől lesz a levesünk igazán tartalmas, laktató. Természetesen a levest más zöldségek, mint zöldborsó, zöldbab hozzáadásával még ízletesebbé tehetjük. A krumpligombóc tésztája megegyezik a nudli vagy a szilvás gombóc tésztájával. Tehát ha egy kicsit sok lett a tészta, egy másik ételhez is feltudjuk használni.
hirdetés
Krumpligombóc leves recept
- Először a gombócnak való krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és még melegen krumplinyomóval összetőrjük. Ezután várni kell, hogy meghűljön.
- Addig fölkészítjük a levest. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és felkarikázzuk, felkockázzuk.
- Egy kevés zsíron vagy olajon a megpucolt, felkockázott vöröshagymát megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva megszórjuk őrölt pirospaprikával. Erre rakjuk az előkészített zöldségeket, vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt lassú tűzön főzzük.
- Visszatérünk a gombócokhoz. A kihűlt krumplihoz adunk egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, amennyit gyúrás közben fölvesz. Összegyúrjuk, és ha már szépen összeállt a tésztánk, kézzel kis gombócokat formázunk. Van, aki külön fazékban főzi a gombócokat, én egyből a levesbe teszem, amikor a zöldség már félig megfőtt. Megvárjuk, hogy a gombócok följöjjenek a leves felszínére, majd 2-3 perc elteltével elkészült a levesünk.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Krumpligombóc leves
HOZZÁVALÓK
Leves hozzávalói:
- sárgarépa
- fehérrépa
- karalábé
- zeller
- hagyma
- paprika
- zsír vagy olaj
- őrölt pirospaprika
- petrezselyemzöld
- só, bors
Gombóc hozzávalói:
- krumpli
- tojás
- liszt
- só
ELKÉSZÍTÉS
- Először a gombócnak való krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és még melegen krumplinyomóval összetőrjük. Ezután várni kell, hogy meghűljön.
- Addig fölkészítjük a levest. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és felkarikázzuk, felkockázzuk.
- Egy kevés zsíron vagy olajon a megpucolt, felkockázott vöröshagymát megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva megszórjuk őrölt pirospaprikával. Erre rakjuk az előkészített zöldségeket, vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt lassú tűzön főzzük.
- Visszatérünk a gombócokhoz. A kihűlt krumplihoz adunk egy tojást, kevés sót és annyi lisztet, amennyit gyúrás közben fölvesz. Összegyúrjuk, és ha már szépen összeállt a tésztánk, kézzel kis gombócokat formázunk. Van, aki külön fazékban főzi a gombócokat, én egyből a levesbe teszem, amikor a zöldség már félig megfőtt. Megvárjuk, hogy a gombócok följöjjenek a leves felszínére, majd 2-3 perc elteltével elkészült a levesünk.
hirdetés
hirdetés
"Krumpligombóc leves" Hozzászólások