Különösen a gyerekes családok étlapján gyakori a szilvás gombóc, a gyerekek kedvence, de mi felnőttek is szívesen fogyasztjuk. Ha nem elégszünk meg a bolti fagyasztott variációval, ami kevés és drága, na és az íze (!), és ha tudatosan tápláljuk a családunkat, elszántak vagyunk és van elég időnk, nekifogunk mi magunk elkészíteni a gombócokat. Igen, időigényes. Igen, van vele munka. De ettől olyan finom! Hogy valami bíztatót is írjak: ha többet készítünk és nem fogy el, ne rakjuk zsemlemorzsára, hanem fagyasszuk le!
hirdetés
Szilvás gombóc készítése
- A krumplit héjastól megfőzzük. Ha megfőtt a krumpli leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. Még melegen összetörjük és kihűtjük.
- Közben a zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk és félre tesszük.
- A megmosott szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Egy tányérban összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
- Egy fazékban feltesszük a vizet forrni.
- A kihűlt krumplihoz egy tojást és egy kevés sót adunk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz. Összegyúrjuk és ha még szükséges adunk hozzá egy kevés lisztet. Én rétesliszttel készítem. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákat megforgatjuk a fahéjas cukorban és a tésztára helyezzük. A tészta négy sarkát összecsípjük és a tenyerünkben gombócokat formázunk.
- A gombócokat a forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és a zsemlemorzsában megforgatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
Szilvás gombóc
HOZZÁVALÓK
- 50-60 dkg krumpli
- 30-40 dkg rétesliszt
- 1 db tojás
- só
- olaj
- zsemlemorzsa
- szilva
- fahéj
- cukor
ELKÉSZÍTÉS
- A krumplit héjastól megfőzzük. Ha megfőtt a krumpli leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. Még melegen összetörjük és kihűtjük.
- Közben a zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk és félre tesszük.
- A megmosott szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Egy tányérban összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
- Egy fazékban feltesszük a vizet forrni.
- A kihűlt krumplihoz egy tojást és egy kevés sót adunk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz. Összegyúrjuk és ha még szükséges adunk hozzá egy kevés lisztet. Én rétesliszttel készítem. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákat megforgatjuk a fahéjas cukorban és a tésztára helyezzük. A tészta négy sarkát összecsípjük és a tenyerünkben gombócokat formázunk.
- A gombócokat a forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és a zsemlemorzsában megforgatjuk.
hirdetés
hirdetés
"Szilvás gombóc készítése" Hozzászólások