Press "Enter" to skip to content

Szilvás gombóc készítése


Szilvás gombóc serpenyőben

Különösen a gyerekes családok étlapján gyakori a szilvás gombóc, a gyerekek kedvence, de mi felnőttek is szívesen fogyasztjuk. Ha nem elégszünk meg a bolti fagyasztott variációval, ami kevés és drága, na és az íze (!), és ha tudatosan tápláljuk a családunkat, elszántak vagyunk és van elég időnk, nekifogunk mi magunk elkészíteni a gombócokat. Igen, időigényes. Igen, van vele munka. De ettől olyan finom! Hogy valami bíztatót is írjak: ha többet készítünk és nem fogy el, ne rakjuk zsemlemorzsára, hanem fagyasszuk le!

Szilvás gombóc készítése

  1. A krumplit megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leöntjük róla a vizet, még melegen összetörjük és kihűtjük.
  2. Közben a zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk és félre tesszük.
  3. A megmosott szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Egy tányérban összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
  4. Egy fazékban feltesszük a vizet forrni.
  5. A kihűlt krumplihoz egy tojást és egy kevés sót adunk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz. Összegyúrjuk és ha még szükséges adunk hozzá egy kevés lisztet. Én rétesliszttel készítem. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákat megforgatjuk a fahéjas cukorban és a tésztára helyezzük. A tészta négy sarkát összecsípjük és a tenyerünkben gombócokat formázunk.
  6. A gombócokat a forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és a zsemlemorzsában megforgatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Szilvás gombóc serpenyőben
Szilvás gombóc készítése gyorsan és egyszerűen.
Szilvás gombóc serpenyőben

Szilvás gombóc

ELŐKÉSZÍTÉS1 óra 30 perc
SÜTÉS/FŐZÉS10 perc
ELKÉSZÍTÉS1 óra 40 perc
FOGÁSDesszert, Ebéd
KONYHAHagyományos
ADAG 40 darab

HOZZÁVALÓK
  

  • 50-60 dkg krumpli
  • 30-40 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • szilva
  • fahéj
  • cukor

ELKÉSZÍTÉS
 

  • A krumplit megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leöntjük róla a vizet, még melegen összetörjük és kihűtjük.
  • Közben a zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk és félre tesszük.
  • A megmosott szilvát félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Egy tányérban összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
  • Egy fazékban feltesszük a vizet forrni.
  • A kihűlt krumplihoz egy tojást és egy kevés sót adunk, majd annyi lisztet, amennyit felvesz. Összegyúrjuk és ha még szükséges adunk hozzá egy kevés lisztet. Én rétesliszttel készítem. Lisztezett felületen kinyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre felvágjuk. A szilvákat megforgatjuk a fahéjas cukorban és a tésztára helyezzük. A tészta négy sarkát összecsípjük és a tenyerünkben gombócokat formázunk.
  • A gombócokat a forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és a zsemlemorzsában megforgatjuk.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Szilvás gombóc készítése jellemzői

"Szilvás gombóc készítése" hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük