Ismerd meg a puha, lekváros fánk sütőben való elkészítését! A hagyományos ízek egyszerűbb megoldással is elkészíthetők, ha bátrak vagyunk. Nem kell többé olajban kavargatnod, csak elég a sütőbe becsúsztatnod!
hirdetés
Lekváros fánk sütőben sütve
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat. Ezután beleöntjük az élesztős tejet.
Most jön a fánkkészítés munkás része:
- Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, ezzel kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk.
- Ha már kezd összeállni a tésztánk, apránként beledolgozzuk az olajat és bedagasztjuk a tésztát. Nem kell sajnálni a tésztát, erőteljes mozdulatokkal végezzük a dagasztást! – A lényeg, hogy minél több levegő kerüljön a tésztába. Ehhez türelem, kitartás és némi fizikai erő kell. Beletelik kb. 10 percbe, míg az összes olajat beledolgozzuk. Ekkorra már szép, egyenletes textúrájú, selyemfényű a tésztánk.
- Most szusszanhatunk egy keveset. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
- Utána még egyszer átgyúrjuk, most már óvatosabban és újabb 15 percig hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk kb.2 cm vastagságúra és kiszaggatjuk, a közepébe kis mélyedést nyomunk egy kispohár aljával.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat, majd a közepükbe lekvárt kanalazunk.
- A sütőt csak most kapcsoljuk be (180 fokra), míg bemelegszik, a fánkok még kelnek egy kicsit. Végül pirosra sütjük a fánkokat.
hirdetés
Lekváros fánk sütőben
Íme itt a részletes recept a lekváros fánk sütőben elkészítéséhez!
Felszerelés
- tepsi
- sütőpapír
- sütő
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 csipetnyi só
- 1 dl olaj
- 2 db tojássárga
- lekvár (most baracklekvárt használunk)
ELKÉSZÍTÉS
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat. Ezután beleöntjük az élesztős tejet.
Most jön a fánkkészítés munkás része:
- Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, ezzel kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk.
- Ha már kezd összeállni a tésztánk, apránként beledolgozzuk az olajat és bedagasztjuk a tésztát. Nem kell sajnálni a tésztát, erőteljes mozdulatokkal végezzük a dagasztást! A lényeg, hogy minél több levegő kerüljön a tésztába. Ehhez türelem, kitartás és némi fizikai erő kell. Beletelik kb. 10 percbe, míg az összes olajat beledolgozzuk. Ekkorra már szép, egyenletes textúrájú, selyemfényű a tésztánk.
- Most szusszanhatunk egy keveset. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
- Utána még egyszer átgyúrjuk, most már óvatosabban és újabb 15 percig hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk kb.2 cm vastagságúra és kiszaggatjuk, a közepébe kis mélyedést nyomunk egy kispohár aljával.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat, majd a közepükbe lekvárt kanalazunk.
- A sütőt csak most kapcsoljuk be (180 fokra), míg bemelegszik, a fánkok még kelnek egy kicsit. Végül pirosra sütjük a fánkokat.
hirdetés
Ha kíváncsi vagy másfajta, de szintén sütőben sült fánk receptre is, akkor tudom neked ajánlani a Farsangi fánk receptet is!
Jó étvágyat kívánok!
hirdetés
"Lekváros fánk sütőben" Hozzászólások