Press "Enter" to skip to content

Lekváros fánk sütőben


Lekváros fánk sütőben megsütve

Ismerd meg a puha, lekváros fánk sütőben való elkészítését! A hagyományos ízek egyszerűbb megoldással is elkészíthetők, ha bátrak vagyunk. Nem kell többé olajban kavargatnod, csak elég a sütőbe becsúsztatnod!

hirdetés

Lekváros fánk sütőben sütve

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat. Ezután beleöntjük az élesztős tejet.

Most jön a fánkkészítés munkás része:

  1. Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, ezzel kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk.
  2. Ha már kezd összeállni a tésztánk, apránként beledolgozzuk az olajat és bedagasztjuk a tésztát. Nem kell sajnálni a tésztát, erőteljes mozdulatokkal végezzük a dagasztást! – A lényeg, hogy minél több levegő kerüljön a tésztába. Ehhez türelem, kitartás és némi fizikai erő kell. Beletelik kb. 10 percbe, míg az összes olajat beledolgozzuk. Ekkorra már szép, egyenletes textúrájú, selyemfényű a tésztánk.
  3. Most szusszanhatunk egy keveset. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
  4. Utána még egyszer átgyúrjuk, most már óvatosabban és újabb 15 percig hagyjuk kelni.
  5. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb.2 cm vastagságúra és kiszaggatjuk, a közepébe kis mélyedést nyomunk egy kispohár aljával.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat, majd a közepükbe lekvárt kanalazunk.
  7. A sütőt csak most kapcsoljuk be (180 fokra), míg bemelegszik, a fánkok még kelnek egy kicsit. Végül pirosra sütjük a fánkokat.
Lekváros fánk sütőben megsütve
Lekváros fánk sütőben megsütve
hirdetés
Lekváros fánk sütőben megsütve

Lekváros fánk sütőben

Íme itt a részletes recept a lekváros fánk sütőben elkészítéséhez!
ELŐKÉSZÍTÉS20 minutes
SÜTÉS/FŐZÉS15 minutes
Pihenőidő1 hour
ELKÉSZÍTÉS1 hour 35 minutes
FOGÁSDesszert, Sütemény
KONYHAKísérletező
ADAG 15 darab

Felszerelés

  • tepsi
  • sütőpapír
  • sütő

HOZZÁVALÓK
  

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 csipetnyi
  • 1 dl olaj
  • 2 db tojássárga
  • lekvár (most baracklekvárt használunk)

ELKÉSZÍTÉS
 

  • Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgákat. Ezután beleöntjük az élesztős tejet.

Most jön a fánkkészítés munkás része:

  • Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, ezzel kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk.
  • Ha már kezd összeállni a tésztánk, apránként beledolgozzuk az olajat és bedagasztjuk a tésztát. Nem kell sajnálni a tésztát, erőteljes mozdulatokkal végezzük a dagasztást! 
    A lényeg, hogy minél több levegő kerüljön a tésztába. Ehhez türelem, kitartás és némi fizikai erő kell. Beletelik kb. 10 percbe, míg az összes olajat beledolgozzuk. Ekkorra már szép, egyenletes textúrájú, selyemfényű a tésztánk.
  • Most szusszanhatunk egy keveset. A tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük.
  • Utána még egyszer átgyúrjuk, most már óvatosabban és újabb 15 percig hagyjuk kelni.
  • A megkelt tésztát kinyújtjuk kb.2 cm vastagságúra és kiszaggatjuk, a közepébe kis mélyedést nyomunk egy kispohár aljával.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat, majd a közepükbe lekvárt kanalazunk.
  • A sütőt csak most kapcsoljuk be (180 fokra), míg bemelegszik, a fánkok még kelnek egy kicsit. Végül pirosra sütjük a fánkokat.
hirdetés

Ha kíváncsi vagy másfajta, de szintén sütőben sült fánk receptre is, akkor tudom neked ajánlani a Farsangi fánk receptet is!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:
hirdetés

Ha tetszett a recept kövess a Facebookon is!

Lekváros fánk sütőben jellemzői

"Lekváros fánk sütőben" Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük